Hirdetés

Több népszerű randialkalmazással is durván visszaélhettek a zaklatók



|

Olyan sebezhetőséget fedeztek fel számos társkereső appban, amik veszélyes fegyvert adhattak a rosszindulatú felhasználók kezébe.

Hirdetés

Mindenki szeretné megtalálni élete párját vagy éppen egy alkalmi partnert, de a különböző randiappok rendeltetésük ellenére nem könnyítik meg ezt a folyamatot, sőt. A közelmúltban több tanulmány is készült a működésükkel kapcsolatban, és egyik sem fest túl rózsás képet róluk: az egyik szerint az algoritmusok a népszerűbbnek ítélt felhasználókat részesítik előnyben, míg a Mozilla által végzett másik arra jutott, hogy adatvédelmi szempontból az összes alkalmazás katasztrófa

Ez utóbbit támasztja alá a leuveni egyetem kutatói által publikált friss tanulmány is, amely 15 népszerű társkereső appot vizsgált meg, köztük olyanokat, mint a Badoo és a Grindr. 

Hirdetés

A TechCrunch szemlézése alapján a belga kutatók a tizenöt randialkalmazás közül hat - a Badoo, a Bumble, a Grindr, a happn, a Hinge és a Hilly - tervezésében is fedeztek fel olyan sebezhetőséget, amelyek lehetővé tették a rosszindulatú felhasználók, például a zaklatók számára, hogy akár kétméteres pontossággal is meghatározhassák a másik felhasználó, vagyis a potenciális áldozatuk tartózkodási helyét. Noha egyik app sem adta meg ez utóbbit pontosan, a szűrőket használva addig lehetett szűkíteni a kört a különböző kritériumok (például a magasság, a kor és ami a legfontosabb, a távolság) alapján, hogy háromszögeléssel már viszonylagos pontossággal meg lehetett állapítani, hol is van épp a célpont. Hátborzongatóan hangzik, de van jó hír is. 

A kutatók a tanulmány közzététele előtt felvették a kapcsolatot az érintett alkalmazások fejlesztőivel, hogy azok kijavíthassák a hibát, megelőzvén a további potenciális visszaéléseket, és mostanra több app esetében is orvosolták a problémát azzal, hogy megváltoztatták a távolságszűrők működését (van, ahol a koordinátákat például felkerekítették három tizedesjegyre, ezáltal kevésbé pontos a behatárolás, nagyjából egy kilométeressé vált).

A TechCrunch megkereste az említett appok illetékeseit, és változatos reakciókat kapott: a Bumble 2023 elején, a Hily pedig 2023 májusában tette biztonságosabbá a platformjait; a happn felhívta a figyelmet az egyéb védelmi beállításaira, így a kutatókkal konzultálva abban maradtak, hogy nem szükséges a változtatás; a Grindr szerint ez nem hiba, hanem funkció, és a felhasználók bármikor letilthatják a távolság megjelenítését; a Badoo és a Hinge nem reagált a megkeresésre. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.