Hirdetés

Szakítás utáni digitális horror: ellopta volt barátnője adatait, majd bosszúból kiíratta az egyetemről



|

A Székesfehérvári Járási Ügyészség tiltott adatszerzés bűntette és egyéb bűncselekmények miatt állítja bíróság elé a férfit.

Hirdetés

Bár a technológia fejlődésével kétségkívül egyszerűbbé vált az életünk, az ezzel járó veszélyek és kockázatok elkerülése végett, egyre fontosabbá vált személyes adataink védelme. Az okoseszközök összekapcsolhatósága és hálózatossága számos helyzetben előnyt jelent, ugyanakkor a visszaéléseknek is teret enged. Erre mutat rá egy friss hazai eset, melynek során egy Fejér megyei férfi összekapcsolta volt párja telefonját a sajátjával, majd ott piszkált bele a dolgokba, ahol csak tudott.

A férfi 2022 júliusáig volt élettársi kapcsolatban a későbbi áldozattal, akit a szakításuk után módszeresen zaklatni kezdett - közölte a Fejér Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője a 24.hu-nak. A férfi kezdetben volt párja fényképének felhasználásával regisztrált egy kamuprofilt, amivel aztán a nő becsületét csorbító, sértő bejegyzéseket tett közzé az áldozat telefonszámával karöltve.

Hirdetés

Az online zaklatáson felül a férfi egy ponton szegeket és csavarokat helyezett volt párja kocsijának gumiabroncsaiba, elvégre tisztában volt azzal, hogy a nő napi szinten ingázik munkahelye és lakóhelye között.

A vádirat szerint a férfi továbbá hozzájutott volt élettársa mobiljához, amire egy távoli hozzáférést biztosító programot telepítve, a készüléket gyári állapotába állította vissza, ezzel törölve exe telefonon tárolt személyes adatait, fényképeit. A zaklató ezt követően sikeresen összekapcsolta a hölgy telefonját a sajátjával, ezzel megszerezve az eszközön lévő adatait és jelszavait. Ezen információk birtokában nemcsak az exe titkaiba és üzenetváltásaiba nyert bepillantást, hanem a tartózkodási helyét is folyamatosan monitorozni tudta.

A férfi azonban nem érte be ennyivel. Tavaly júniusban - a megszerzett adatok segítségével - megszüntette volt párja egyetemi hallgatói jogviszonyát, közben pedig a sértett bankkártyájának adataihoz is hozzáfért, amivel aztán jogtalan tranzakciókat kezdeményezett. A büntetlen előéletű férfi tagadta tetteit; az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kezdeményezett.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.