Hirdetés

Superman egyik képességét kaphatják meg hamarosan az okostelefonok



|

Az amerikai-koreai projekt egy röntgenlátást biztosító chipet alkotott meg.

Hirdetés

Az emberi természet velejárója az istenadta képességeink meghaladásának igénye. Szeretnénk gyorsabbak, jobbak és hatékonyabbak lenni a minket megelőző generációknál, ám ezek nagyobb részének biológiai korlátai vannak. A technológia fejlődése azonban több ezer éve ezeknek a korlátoknak a leküzdéséről szól.

Az emberiséget segítő innovációk többnyire régi, fantáziadús ötleteken alapulnak, vagyis a képzeletünk sokszor akár évtizedekkel, és nem ritkán évszázadokkal, ezredekkel előzi meg egy-egy vízió megvalósulását. Ikarosz története és a Wright-fivérek első repülőjének elkészülte között még 2100 évnek kellett eltelnie, azonban a technológia fejlődésével napjainkban már rendkívüli módon felgyorsult ez a folyamat.

Jerry Siegel 1932-ben alkotta meg a falon is átlátó Superman alakját, és most, alig száz évvel később elkészült a technológia, ami egy okoseszköz segítségével a közeli jövőben bárkinek a rendelkezésére állhat.

Hirdetés

A Dallasi Texasi Egyetem és a Szöuli Nemzeti Egyetem közös projektjében létrehozott kompakt, telefonba integrálható röntgenszerű eszköz alkalmas lehet arra, hogy fal mögötti vezetékeket, illetve egy boríték vagy egy doboz tartalmának körvonalait is megláthassuk vele. A fejlesztők célja most az, hogy a technológia akár orvosi diagnosztikai felhasználásra is alkalmas legyen.

Az eszköz 300 GHz-en bocsát ki jeleket az elektromágneses frekvenciák hullámhosszán, valahol az infravörös és a mikrohullámú tartomány között, amelyek a céltárgyról visszaverődő jelek segítségével alkotnak képet. Dr. Wooyeol Choi, a Szöuli Nemzeti Egyetem adjunktusa, a kutatás vezetőjének közlése szerint a chipet objektív és optika nélkül tervezték, hogy beépíthető legyen hordozható okoskészülékeinkbe.

A fejlesztésen dolgozók munkájuk során figyelembe vették azokat az adatvédelmi szempontokat, amelyek szerint egy ilyen eszköz alkalmas lehet a visszaélésre, ezért csak egy centiméteres távolságból működik a funkció. Az előzetes tesztek azt mutatják, hogy a chip képes felvételt készíteni egy olyan tárgyról mely egy kartondoboz mögött van. A fejlesztés következő szintjén szeretnék, ha minderre akár 10-12 cm-es távolságból is képes lenne.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.