Hirdetés

Sikeresen tesztelte lézerfegyverét a brit hadsereg



|

A kísérleti eszközt egy harci jármű tetejéről használták, és hatásosnak bizonyult.

Hirdetés

Páncélozatlan ellenfelek megsemmisítésére alkalmas "lézerfegyverek" már évek óta léteznek, az amerikai haditengerészet egyes hajóin is megtalálhatóak ilyen eszközökkel felszerelt drónok, az utóbbi egy évben azonban több ország is jelezte, hogy milyen fejlesztésekkel készülnek szintet lépni a lézerfegyverek terén: Ausztrália például a QinetiQ nevű cég segítségével semlegesítene harckocsikat, Kína élesben vetette be a saját megoldását a Fülöp-szigetek mellett, az Egyesült Királyság hadserege pedig egy DragonFire névre keresztelt lézerágyút tesztelt év elején.

De nem az egyetlen projekt, amin a britek dolgoztak. Az IFLScience jelentése szerint ugyanis az Egyesült Királyság kormánya nemrég kipróbálta egy másik kísérleti lézerfegyverét is. 

Hirdetés

A brit védelmi minisztérium demonstrációs programja, a LDEW (Land Laser Directed Energy Weapon) fejlesztette ki azt az eszközt, amelyet a közelmúltban egy Porton Downban lévő lőtéren sikeresen teszteltek: a minisztérium információi alapján a lézer képes volt egy kilométernél távolabbi célpontok megsemmisítésére is. A drónok ellen kifejlesztett lézerfegyver nagy előnye, hogy hordozható és könnyű, így bevethető a szárazföldi járműveken - egy ilyen tetejéről tesztelték is. A Védelmi Tudományos és Technológiai Laboratórium programvezetője, Matt Cork elmondta: 

"Ennek a nagy teljesítményű lézerfegyvernek a sikeres tesztelése kulcsfontosságú pillanatot jelent a brit hadsereg jövőbeni műveleti képességeinek javítására irányuló folyamatos erőfeszítéseinkben. Ez a technológia precíz, nagy teljesítményű és költséghatékony eszközt kínál a légi fenyegetések legyőzésére, nagyobb védelmet biztosítva erőink számára".

A kísérletről készült videó megtekinthető a brit védelmi minisztérium Facebook-oldalán. A tervek szerint még idén sor kerül további tesztelésekre is, a következő lépés az lesz, hogy a hadsereg "valós körülmények között" fogja kipróbálni a lézerfegyver képességeit.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.