Hirdetés

Samsung Galaxy Watch7 teszt – nem ezt ígérték, de ez is elég lesz



|

Nagy várakozások előzték meg az idei Galaxy Watch-szériát, de a tesztünk során nem minden úgy alakult, ahogy azt az előzetesek alapján reméltük.

Hirdetés

Több generáció óta stabil és népszerű szereplője a viselhető okoseszközök piacának a Samsung, amely Watch-családja mellett immáron okosgyűrűt is kínál a bátor és kísérletező kedvű felhasználóknak (legalábbis azoknak, akik olyan országban élnek, ahol az eszköz kapható). Aki viszont kiszámítható, de természetesen minden eddiginél jobb felhasználói élményre vágyik, annak ott a Watch7, amiből idén már nem készült Classic kiadás, csak a normál modellből kétféle méret.

Ha valaki még sokat is hajlandó áldozni okosórájára, annak pedig ott a Galaxy Watch7 Ultra, ami nagy és drága, de tényleg többet kínál, és valóban új szereplő a Samsung palettáján. Mi a Watch7 alapmodell nagyobbik változatát teszteltük, mert kíváncsiak voltunk rá, mennyivel nyújt többet a tavalyi modellnél.

Ismerős újdonság

A Watch7 dizájnban nem sokat változott, éppen úgy néz ki, mint a tavalyi modell, azonban fontos különbség, hogy a fizikálisan tekerhető lünetta (keret) már nincs, erről végleg lemondott a Samsung. Ez sokak szerint hatalmas baklövés, a fizikailag tekerhető keret egyrészt kényelmes volt, másrészt pontosabban lehetett ugrálni a menükben, tekerni a kijelzőn a szöveget, vagyis bármerre navigálni úgy, hogy közben az ujjbegyünk nem takarta le a kijelzőt. Emellett azért is praktikus a forgatható keret, mert kicsit maszatosabb ujjal nem piszkítjuk be a kijelzőt. No de mindegy is, mennyi előnyét találjuk még a fizikai lünettának, merthogy már nincsen egyik Watch7-es modellen sem.

Hirdetés

Kétféle méret közül lehet választani a Watch7 esetében: a 40 mm-es, kisebb csuklókra tervezett, valamint a normál méretű, 44 mm-es modell érthető el a kínálatban. A kisebbiket zöld, illetve krém színben, a nagyobbikat zöld és ezüst színben lehet beszerezni 130 vagy 140 ezer forintért. A kisebb méretű óra 28,8 gramm, a nagyobb sem sokkal nehezebb, mindössze 33,8 gramm, szíjak nélkül. A Watch7-ből is kétféle hálózati résszel szerelt változat készült: a drágább modellekben LTE modemet is találni, így eSIM-et lehet beállítani, hogy telefon nélkül is fogadhassunk hívást, üzeneteket olvassunk, válaszoljunk rájuk stb. Mindegyik Watch7 órára (és a Watch Ultrára is) igaz, hogy a belső tárhelyet megduplázta a Samsung, így immáron 32 GB adattárat használhatunk például zenéinkhez.

Nem sok változott a tavalyi modellhez képest, de ez nem feltétlenül baj - az már annál inkább, hogy fizikailag tekerhető lünettát nem választhatsz
Nem sok változott a tavalyi modellhez képest, de ez nem feltétlenül baj - az már annál inkább, hogy fizikailag tekerhető lünettát nem választhatsz

A kerek számlap és óratest megtévesztésig hasonlít a tavalyi modellekre, viszont a hetedik generáció számos fontos és régóta esedékes frissítést kapott hardveresen. Szoftveresen továbbra is a Google WearOS operációs rendszert használják a Watch-széria új tagjai, ezt módosította a OneUI-jal a Samsung. Viszont ez egyben azt is jelenti, hogy Apple iPhone-okkal nem használható egyik Samsung Galaxy Watch7 óra sem (és az Ultra sem). Szintén megmaradt a Galaxy telefonok kiemelt szerepe, így néhány extra funkciót csak akkor érünk el az órákon, ha Samsung Galaxy mobillal párosítjuk.

Ugyan fizikailag forgatható lünetta nincsen, a kijelző szélén, körben virtuális, érintésérzékeny keretet találni, ami a Samsung állítása szerint éppen olyan jól funkcionál, mint a fizikai verzió. Az AMOLED-kijelzők 1,3 és 1,5 colosak, 2000 nit csúcsfényerőre képesek és mindegyik támogatja az állandóan bekapcsolt kijelzést (AOD). Az IP68-as besorolás nem is lehet kérdéses, 5 bar nyomásig merülni, úszni is lehet az új órákban. A szíjak gyorsgombbal oldhatók és pattinthatók a helyükre, ez gyors és egyszerű módja a szíjcserének, viszont ha hagyományos pántod van, azt is használhatod, vagyis itt remekeltek a Samsung mérnökei.

Szíjak terén továbbra sem válogatós a Galaxy Watch7
Szíjak terén továbbra sem válogatós a Galaxy Watch7

Az órán a legújabb WearOS 5 fut, amire a Samsung a OneUI 6-ot húzta rá. Természetesen minden eddig ismert funkciót megtalálni rajta, ezeket egészítik ki az új Galaxy AI szolgáltatások. Újdonság a Dual Band GPS, ami sokkal pontosabb pozícionálást tesz lehetővé, és főként futás, kirándulás során lesz hasznos.

Fontos elem az immáron 3 nm-es Exynos W1000-es központi chip, amitől sokan az üzemidő drasztikus javulását várták. Ehhez a Samsung a tavalyihoz hasonló méretű akkumulátorokat párosított: a kisebb modellhez 300, a 44 mm-eshez 425 mAh-s kapacitásút. Óriási várakozásokkal fogtunk bele a Watch7 tesztelésébe és többféle beállítás, töltési rutin mellett is igyekeztünk maximalizálni az üzemidőt.

Sajnos az eredmény totális csalódás.

A Watch7 (44 mm) továbbra is egynapos üzemidőt nyújt, nem többet. Ha az AOD-t bekapcsolod, és mondjuk elmész egy 10 km-es futásra is, már este töltőre kell tenned az órádat, máskülönben az alvásodat nem fogja mérni. Ez roppant kellemetlen, mi legalább két, de inkább 3-4 napos üzemidőben reménykedtünk. Ezt csak az enyhítené némileg, ha legalább a töltés gyorsult volna - nos, sajnos ez sem változott (10 W, Qi), a lemerült óra teljes töltéséig kb, 1,5 órára van szükség, de 40-45%-ról feltölteni is 1 óra. Ez ugyebár az az idő, amíg az óra nincsen rajtad, nem méri a tevékenységeidet, nem tudod használni az okosfunkciókat stb. Ez pedig túl hosszú.

Lehet, hogy a kép közepén van, de a rivaldafényt a Watch Ultra és a Ring kapták
Lehet, hogy a kép közepén van, de a rivaldafényt a Watch Ultra és a Ring kapták

A Samsung alkalmazások telepítése és az óra beállítása igazán egyszerű, mindenhol megfelelő, magyar nyelvű segítséget kapunk. Az óra és az órán futó OneUI sebességével egyetlen egyszer sem akadt gondunk, mindvégig tökéletesen, röccenések nélkül tudtuk kezelni. Az állandó pulzusmérés viszonylag pontos, de érdekes módon még mindig érzékeny arra, hogy pontosan hol is van a csuklón: ha egy kicsit is rossz szögben van (laza szíj esetén például), vagy apró kosz, maszat van a hátlapon, hajlamos nagyobbakat tévedni, vagy szimplán csak feladni a mérést. Az optikai BioActive érzékelő igen, viszont a bőrhőmérséklet-érzékelő és a rengeteg egyéb szenzor nem feltétlenül jelent újdonságot, viszont a Samsung (AI-ba csomagolva) rendkívül látványos és praktikus szolgáltatásokat nyújt, amivel nyomon követhetjük egészségünket. Újdonság az Energy Score, vagyis Energiapontszám, ami nagyon-nagyon hasonlít a Garmin Body Battery mutatójára. Ez azt mutatja meg, hogy mennyire sikerült kipihenned magad, illetve azt, hogy a nap folyamán milyen tempóban "merülsz le".

Ha Samsung Galaxy telefonnal használod új órádat, és van egy pontos vérnyomásmérőd is, kalibrálhatod vérnyomásméréshez az eszközt, valamint eléred az EKG-funkciót is. Sportolásnál sem hagy cserben az óra, 100-nál is több edzéstípust támogat.

Ha minden funkciót szeretnél használni (és miért is ne?), akkor Samsung Galaxy telefonra lesz szükséged
Ha minden funkciót szeretnél használni (és miért is ne?), akkor Samsung Galaxy telefonra lesz szükséged

A korábbi tapasztalataink alapján a fizikai lünetta kifejezetten sportolásnál volt hasznos, azonban a Watch7 esetében szerencsére nem kell teljes mértékben az érintőkijelzőre és a két gombra hagyatkoznunk, ami már csak azért is jó hír, mert a teszt során a virtuális lünettában nagyot csalódtunk: pontatlan, nehezen megszokható, kényelmetlen). A csippentés, dupla-csippentés és kopogás is elérhető, mint gesztusvezérlés. Ezeknél beállíthatod a kívánt funkciókat, így anélkül vezérelheted az órád főbb szolgáltatásait, hogy a másik kezeddel hozzá kéne érned. A teszt során a kopogás nagyon pontatlanul működött, viszont a csippentés abszolút megbízható volt, és rendkívül hasznosnak is bizonyult.

A Google WearOS és a OneUI kezelőfelület jó felhasználói élményt biztosítanak
A Google WearOS és a OneUI kezelőfelület jó felhasználói élményt biztosítanak

Ennyi is elég lesz, de még meddig?

A Watch7 - kívül és belül -, sőt, felhasználói élmény szempontjából sem okoz meglepetést. Aki ismeri a Samsung Galaxy okosórákat, nem fog meglepetten felkiáltani, mert nem kap olyan újdonságot, amitől a Watch7 sokkal modernebbnek, vagy jobbnak tűnne. Nem igazán változott a külső, a belső is csak néhány ponton fejlődött, a szoftver pedig már eddig is elég robosztus volt - most még több adatot dolgoz fel használójáról, és még inkább igyekszik odafigyelni egészségére. Ez a konstans külső/szolgáltatások és felhasználói élmény is felelőssé tehető azért, hogy a Samsung nem hirdeti túlságosan az új modellt, a reflektorfényt a Watch Ultra és a Ring kapták.

Sokat vártunk a Watch7 üzemidejétől, de sajnos nagyot kellett csalódnunk: továbbra is egynapos okosóra a Samsung új hordható kütyüje, ha pedig tényleg minden funkcióját kihasználod, sportolsz, telefonálsz, zenét hallgatsz stb. már este is a töltő után kell nyúlnod. Sajnos a töltés sem gyorsult annyit, mint amennyit vártunk, a napi átlagosan 1-1,5 óra töltési idő túlságosan hosszú.

Pontosabb alvás-, sport- és egészségkövetés, de továbbra sem a profi sportolók a fő célcsoport
Pontosabb alvás-, sport- és egészségkövetés, de továbbra sem a profi sportolók a fő célcsoport

A Samsung Galaxy ökoszisztémába kiválóan illeszkedik a Watch7, aki ezt választja, mindenképpen egy minőségi, sok mindenre képes és robosztus szoftveres szolgáltatáskészlettel megtámogatott okosórát kap, de nyugodt szívvel csak azoknak tudjuk ajánlani, akiknek Samsung Galaxy telefonjuk van, nem sportolnak versenyszerűen és Watch4-ről, vagy régebbi modellről váltanának. Komolyabb sportoláshoz még mindig a Garmin/Suunto/Polar triót javasoljuk, ha a szép külső a fontos alacsonyabb áron, akkor a Huawei-t, ha pedig iPhone-od van, és abból hoznád ki a legtöbbet, akkor Apple Watch-ot. A Samsung Galaxy Watch7 ára reális, de ha hasonló funkcionalitás mellett fizikailag tekerhető lünettát szeretnél és még spórolnál is egy kicsit, nézd meg a Galaxy Watch6 Classicot is.

Samsung Galaxy Watch7 (44 mm)

Ár: 139 990 Ft
A Watch7 – kívül és belül -, sőt, felhasználói élmény szempontjából is konstans.
  • Exynos W1000 3 nm SoC
  • 2 GB RAM, 32 GB tárhely
  • 40 és 44 mm-es méret
  • LTE-opció
  • IP68-besorolás, 5 ATM
  • 1,5" Super AMOLED-kijelző, 480×480 pixel (AOD, zafírkristály védelem)
  • 44,4×44,4×9,7 mm, 33,8 g
  • hangszóró, mikrofon
  • 425 mAh akkumulátor, vezeték nélküli töltés (10W)
  • NFC, dual band GPS, Wi-Fi 4, BT5.3
PRO
  • jó dizájn
  • változatlan felhasználói élmény
  • sok hasznos funkció
  • dual band gps
  • kapható LTE verziós is
Kontra
  • még mindig 1-napos üzemidő
  • több funkció csak Samsung Galaxy telefonnal érhető el
  • lassú töltés
  • nincsen fizikailag tekerhető lünetta
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8915
    [topic] => 1
    [group] => 15
    [gameinfo_name] => Samsung Galaxy Watch7 (44 mm)
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 7
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-08-06 14:28:01
    [gameinfo_webpage] => https://www.samsung.com/hu/watches/galaxy-watch/galaxy-watch7-44mm-silver-bluetooth-sm-l310nzsaeue/
    [gameinfo_tags] => samsung, galaxy watch7, okosóra, wearos, ai, egészség, viselhető eszköz, teszt
    [gameinfo_url] => samsung-galaxy-watch7-44-mm
    [gameinfo_pro] => jó dizájn
változatlan felhasználói élmény
sok hasznos funkció
dual band gps
kapható LTE verziós is
    [gameinfo_kontra] => még mindig 1-napos üzemidő
több funkció csak Samsung Galaxy telefonnal érhető el
lassú töltés
nincsen fizikailag tekerhető lünetta
    [gameinfo_data] => Exynos W1000 3 nm SoC
2 GB RAM, 32 GB tárhely
40 és 44 mm-es méret
LTE-opció
IP68-besorolás, 5 ATM
1,5" Super AMOLED-kijelző, 480×480 pixel (AOD, zafírkristály védelem)
44,4×44,4×9,7 mm, 33,8 g
hangszóró, mikrofon
425 mAh akkumulátor, vezeték nélküli töltés (10W)
NFC, dual band GPS, Wi-Fi 4, BT5.3
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 4
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 139 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Watch7 – kívül és belül -, sőt, felhasználói élmény szempontjából is konstans.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 7
            [manufacturer_name] => Samsung
            [manufacturer_url] => samsung
            [manufacturer_link] => http://www.samsung.com
            [link] => /gyarto/samsung
        )

    [link] => /termekinfo/samsung-galaxy-watch7-44-mm-8915.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => jó dizájn
            [1] => változatlan felhasználói élmény
            [2] => sok hasznos funkció
            [3] => dual band gps
            [4] => kapható LTE verziós is
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => még mindig 1-napos üzemidő
            [1] => több funkció csak Samsung Galaxy telefonnal érhető el
            [2] => lassú töltés
            [3] => nincsen fizikailag tekerhető lünetta
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.0
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    9

  • Akkumulátor:

    4

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.