Hirdetés

Saját űrállomást készül felküldeni Oroszország, hogy ne kelljen másokkal közösködnie



|

Az évtized végére felküldheti a Roszkozmosz saját állomását.

Hirdetés

Bár a Nemzetközi Űrállomás (ISS) 1998 óta minden űrkutatásban érdekelt ország asztronautái előtt nyitva áll, most úgy tűnik, hogy Oroszország, felkészülve minden eshetőségre, létrehozza saját űrállomását, amit alacsony Föld körüli pályára állít. Az orosz állami űrügynökség (Roszkozmosz) a napokban jelentette be, hogy az évtized végére el fog készülni a leendő létesítmény négy modulból álló alapja.

A projekt megvalósításában 19 vállalat vesz részt, akik már el is fogadták az ütemtervet Jurij Boriszov közlése szerint, aki az ügynökség vezetői posztját tölti be. Az első fázisban egy tudományos és egy energetikai modult szeretnének felbocsátani, előreláthatólag 2027-ben. Ezt 2030-ig további három, majd 2031. és 2033. között még két modullal készülnek bővíteni.

Az elmúlt negyed század során a Roszkozmosz problémamentesen tudott együttműködni más országokkal az ISS-en, annak ellenére is, hogy a köztük és az USA között húzódó ellentétek egyre inkább kiéleződtek. Ám mivel az ISS tervezett és többször meghosszabbított élettartama a végéhez közeledik, Oroszország nyilvánvalóvá tette már most a külön útra térésre vonatkozó szándékát.

Hirdetés

A bejelentés nem hatott meglepetésként, hiszen már 2022-ben említést tettek róla. Az ISS ugyan 2028 után biztosan megszűnik jelenlegi formájában, ez azonban nem jelenti automatikusan az együttműködés megszűnését. Ebben azonban a Roszkozmosz már nem szándékozik részt venni.

Az ügynökség vezetője által most jóváhagyott ütemterv szerint megkezdik egy újgenerációs, legénység szállítására is alkalmas eszköz tesztelését, és a hozzá tartozó földi irányítás tárgyi feltételeinek megteremtését. Az új állomás az önállósodáson kívül olyan célt is szolgál, hogy a jövőben olyan projekteket is elindíthassanak az oroszok, amikre eddig nem volt lehetőség a nemzetközi megállapodások miatt.

Oroszországnak az elmúlt néhány év során nem úgy jöttek össze a dolgai a világűrben, mint ahogy tervezte. Többek között egy holdraszállásuk is kudarcba fulladt a Luna 25-tel, és nemrég egy műholdjuk hullott darabokra ismeretlen okból. Ennek ellenére a mostani bejelentés is azt jelzi, hogy szeretnének visszakapaszkodni az élbolyba, amit Kína térnyerése egyre nehezebbé tesz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.