Hirdetés

Régóta várt frissítésekkel vált sokkal jobbá a Jegyzettömb



|

Bár a WordPad elbúcsúzott, a Microsoft a Jegyzettömböt még nem engedi el.

Hirdetés

Sokan a Windowsszal egyidősnek gondolják a máig a rendszer részeként elérhető, egyszerű szövegszerkesztőt, pedig a Jegyzettömb még nála is idősebb. Az idén 41. évét betöltő program most olyan frissítéseket kapott, amikre már régóta vártak a felhasználók: az elsőként Windows 11-re érkező újítások közül talán a helyesírás-ellenőrző az, aminek a legtöbben hasznát veszik.

Mivel már régóta kérik rajtuk számon, a fejlesztők lehetővé tették a hibák kijelzését az egyszerű szövegszerkesztőben. Ezen felül a kapcsolódó autocorrect funkció is helyet kapott a frissítések között, bár kicsit más formában, mint azt a Word esetében megszokhattuk.

Azt, hogy egy szó nem található meg a szótárában - a Wordhöz hasonlóan - egy piros aláhúzással jelzi a program, a javítás azonban egy picit bonyolultabbnak ígérkezik. Míg a Word a jobb egérgomb lenyomásával helyes opciókat ajánl fel, a Jegyzettömbben egy legördülő menüből kell kiválasztani a Spelling (betűzés, helyesírás) menüpontot, ami megjeleníti a helyes írásmódokat.

Hirdetés

Az autocorrect funkció tulajdonképpen ugyanúgy működik, mint más programok esetében: ha be van kapcsolva, automatikusan kijavítja a helytelenül beírt szavakat, ami egyrészt hasznos tud lenni, másrészt idegesítő is, mikor a szoftver jobban akarja tudni, hogy mire gondoltunk.

A frissítés után az ablak jobb felső sarkában megjelenik egy fogaskerék, amire kattintva ki-be kapcsolhatjuk az új funkciókat. Ha szeretnénk, azt is megszabhatjuk, hogy a helyesírás-ellenőrző funkció milyen fájltípusok esetében működjön a .txt, .md, .srt, .lrc és .lic kiterjesztésűek közül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.