Hirdetés

Polgármester lenne egy chatbot



|

A VIC nevű chatbot egy wyomingi könyvtáros projektje.

Hirdetés

A VIC, azaz Virtually Integrated Citizen nevű chatbot elindulna a választáson, hogy megszerezze Wyoming állam fővárosa, Cheyenne polgármesteri címét. Az Open AI GPT-4 programjára épülő virtuális személyt a helyi tanács üléseinek több ezer leiratával képezték ki a feladat betöltésére. A projekt egy helyi könyvtáros, Victor Miller személyéhez köthető, ő hozta létre az első AI-politikust.

Az állam egyik magas rangú tisztségviselője most minden követ megmozgat, hogy ellehetetlenítse a virtuális entitás indulását a választáson. Amennyiben mégis elindulhat és akár nyer is, Miller azt ígérte, hogy ő jeleníti majd meg hús-vér valójában a digitális politikust, azonban csak a fizikai testet biztosítja, a döntés VIC-é lesz.

A polgármesterjelöltnek és kitalálójának időközben megszaporodtak a politikai ellenségei, már Chuck Gray állami külügyminiszter is megtámadta a chatbot indulásának jogszerűségét. Arra hivatkozik, hogy VIC-nek is meg kell felelnie bizonyos követelményeknek, például, hogy valós személy legyen.

Hirdetés

Egy szakértő szerint az OpenAI ezzel megsérti a saját céges irányelveit is, mely szerint nem folytat politikai kampányolást. Ennek ellenére Miller nagyon elszánt, akár át is helyezné VIC-et a Meta nyílt forráskódú Llama 3 modelljére. A wyomingi közalkalmazottnak egyébként édesapja segített a jelölt megalkotásában.

Egy lap a tisztánlátás érdekében magát VIC-et is meginterjúvolta. Arra a kérdésre, hogy a mesterséges intelligencia alkalmasabb-e a választott tisztség betöltésére, mint az ember, a VIC azt mondta, hogy a hibrid megoldás a legjobb, ezzel utalva magára és Millerre.

Indoklásában arra hivatkozott, hogy az AI olyan fejlett kognitív képességekkel és pártatlan szemlélettel bír, ami egy embernek nem áll rendelkezésére. Ugyanakkor az emberi tapasztalat és empátia olyan fontos tényezői a politikai döntéshozatalnak, amelyek a gépek számára nehezen prezentálhatók, vagyis egyelőre elérhetetlenek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.