Hirdetés

PlayStation-kontrollerekkel operáltak meg egy malacot, több mint 9300 kilométeres távolságból



|

A sikeres beavatkozás fontos mérföldkő a távoperációk jövőjét illetően.

Hirdetés

Svájci sebészek sikeresen hajtottak végre endoszkópos beavatkozást egy hongkongi sertésen, amelyhez mindössze egy PlayStation Move és egy PS5-ös DualSense kontrollert használtak. Az orvosi bravúr a Hongkongi Kínai Egyetem Orvosi Karának és az ETH Zürich együttműködésének részeként valósult meg.

A vezérlők segítségével a sebészeknek sikerült több mint 9300 kilométeres távolságból elvégezniük a műtétet, amely új távlatokat nyitott a távoperációs eljárásokban. Az ilyen beavatkozások kifejezetten hasznosak olyan helyzetekben, amikor egy adott területen nem áll rendelkezésre szakorvos, aki el tudná végezni a szükséges operációt.

Hirdetés

"A távolról irányított endoszkópia nemcsak távoli sebészeti képzést és mentorálást kínál, hanem azonnali diagnosztikai és sebészeti ellátást is nyújthat távoli területeken, különösen ott, ahol hiányzik a helyi szakértelem. Egy távoli sebész akár képzett ápolókat is utasíthat a beavatkozások elvégzésére. Ahogy az endoszkópos technológia hozzáférhetőbbé válik, világszerte több millió betegnél lesz diagnosztizálható és kezelhető a gyomor- és bélrák."

 - fogalmazott Dr. Shannon Melissa Chan, a CU Medicine Sebészeti Tanszékének adjunktusa.

Dr. Bradley Nelson, az ETH Zürich professzora hozzátette, hogy a kutatásuk következő állomásaként egy emberi gyomron hajtanak majd végre tele-endoszkópiát, bár egyelőre nem tiszta, hogy itt is bevetik-e majd a PlayStation-kontrollereket.

Az utóbbi években egyre több területen kezdték használni a videojáték-kontrollereket. A hadiparban például már rendszeresen alkalmazzák a különféle vezérlőket, mi több, legutóbb a Valve Steam Deckje bukkant fel az ukrán fegyveres erőknél.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.