Hirdetés

Összefog az Intel és az AMD, jó okuk van rá



|

Közös projektet indítanak a riválisok, hogy megtartsák piaci részesedésüket.

Hirdetés

Minden eddiginél közelebb hozta egymáshoz az Intelt és az AMD-t az ARM Holdings felemelkedése. A két vállalat a minap bejelentette, hogy egy közös csoportot alakítanak, elsősorban a piaci részesedésük megtartásának érdekében.

Tudniillik az ARM Holdings saját architektúrájának licencelésével az utóbbi időben rendesen megszorongatta a chipgyártókat. A TechInsights nemrégiben publikált kutatása például azt jósolta, hogy 2029-re az összes eladott notebook nagyjából 40 százaléka ARM architektúrára épül majd.

Hirdetés

A nyomás tehát egyre a nagyobb, amit a konkurens gyártók is éreznek, ennek okán pedig egy "tanácsadói csoport" alakítása mellett döntöttek. A kezdeményezéshez számos nagyobb vállalat, többek között a Microsoft, a Google, a Meta, valamint a Lenovo is csatlakozott.

A sajtóközlemény szerint a kezdeményezés elsődleges célja az "x86-os termékkínálat kompatibilitásának, kiszámíthatóságának és konzisztenciájának javítása". A tanácsadói csoport ezen felül az x86-os hardver- és szoftverfejlesztők visszajelzéseit várja, hogy ezek mentén "egyszerűsített architekturális irányelveket" dolgozzon ki az AMD és az Intel termékek interfészeinek szabványosítása érdekében.

Bár a csoport érdekei megalapozottak, a megalakulás elsősorban a fejlesztők, az ügyfelek, valamint a befektetők megnyugtatását szolgálja. A szövetkezés az ARM elleni fellépést szimbolizálja, amit minden bizonnyal a cégek partnerei is pozitívan fogadnak majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.