Hirdetés

Óriási bírságot kaphat a Telegram



|

Újabb problémával kell szembenéznie a platformnak, miután letartóztatták a vezetőjét.

Hirdetés

Meglehetősen kétes a titkosított üzenetküldések céljából létrehozott platform, a Telegram megítélése, ugyanis hiába számít sokaknak hasznosnak a végponttól végpontig titkosított video- és hanghívás, a VoIP szolgáltatás, a felhőalapú fájlmegosztás és a cenzúra hiánya, mindennek köszönhetően a szolgáltatás tökéletes eszköz a szélsőséges csoportok és a bűnözők számára is. 

Az csak hab a tortán, hogy a Telegram lehetővé teszi jogvédett tartalmak engedély nélküli megosztását is, amelynek hatására Spanyolországban például be van tiltva mindaddig, amíg le nem zárulnak a szerzői jog megsértésének vizsgálata, Franciaországban pedig ennél is továbbmentek: elfogatóparancsot adtak ki a cég vezetői, köztük Pavel Durov ellen, és nemrég sikerült is letartóztatni a férfit, amikor az Párizsba utazott barátnőjével a magánrepülőjén. 

Hirdetés

A Telegram azonban még nem lélegezhet fel, és nem csak a spanyol vizsgálat miatt. A Financial Times jelentése szerint az Európai Bizottság elkezdte vizsgálni, hogy igazat mondott-e a cég arról, hogy mennyi felhasználóval rendelkezik annak érdekében, hogy rá ne vonatkozzanak a digitális szolgáltatásokról szóló törvény, vagyis a DSA rendelkezései. Az EU alá tartozó Közös Kutatóközpont, avagy a JRC vizsgálata alapján a platform 2024 elején még azt közölte, hogy 41 millió felhasználóval bír ebben a régióban, a havi, frissített adatközlés viszont már 45 millióról ír.

A Telegram tehát hazudhatott a tényleges számról, és előfordulhat, hogy 45 milliónál is több felhasználója van, csak az Európai Unióban, ami sérti a DSA-t, és ennek hatására sokkal szigorúbb előírások vonatkozhatnak a szolgáltatásra A több mint 45 millió felhasználóval rendelkező szolgáltatások ugyanis óriásplatformnak számítanak, és az előírások megsértésének büntetése akár az éves árbevételük hat százalékát is elérheti, ami a Telegramnál több mint 20 millió dollárra rúghat.

A Telegram többek között olyan területeken ütheti meg a bokáját, mint az illegális online tartalmak elleni fellépés (elvégre nincs rajta cenzúra), valamint az adatainak megosztása a kutatókkal és a szövetségi szervekkel (erre ugyanis nem hajlandó a platform). 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.