Hirdetés

Meglepetés: tele van a net vírusos Microsoft Office torrentekkel



|

Több típus is terjed a felhasználók körében, és egyik rosszabb, mint a másik.

Hirdetés

1990-es megjelenése óta a Microsoft Office szoftvercsomagja egyike a legnépszerűbbeknek. Az elsősorban irodai munkához fejlesztett programokat gyakorlatilag gyerektől nagyszülőig mindenki ismeri és használja a maga szintjén. Azonban régi beidegződés a magyar felhasználók körében, hogy amiért nem muszáj, nem fizetnek.

Ez sokáig nem is jelentett kiemelt biztonsági kockázatot, ám az elmúlt évtized sokat változtatott ezen a helyzeten. Az, aki legális kulcs híján nem frissíti frekventáltan használt programját, szélesre tárja ajtaját olyan támadásokkal szemben, melyek komoly veszélyt jelenthetnek digitális létükre.

Hirdetés

A torrentoldalakon fellelhető változatok közül több is komoly kártevőt tartalmaz. Ennek működése akkor indul el, amikor a felhasználó elindítja a telepítést. Ekkor egy felugró ablak pontosan elmagyarázza lépésről lépésre a szükséges procedúrát, de miközben ezt mit sem sejtve olvasgatja, a háttérben már el is indul a kártevő program futtatása, ami első körben kapcsolatba lép egy Telegram- vagy Mastodon-csatornával.

Az innen érkező letöltőlink egy Google Drive vagy GitHub linkre mutat, hogy egyidőben altassa el a mi és a vírusirtónk figyelmét is. Ha eddig nem fogtunk gyanút, a kártevő már el is végezte a munka oroszlánrészét. A gépünkre települt malware-ek között akad, amelyik távoli hozzáférést nyújt harmadik fél számára, van olyan, ami a leütéseket figyeli és naplózza, és akad olyan is, ami hozzáfér a kameránkhoz és az adatainkhoz is.

Ez idő alatt a kártékony szoftver - kihasználva gépünk erőforrásait - kriptobányászatba kezd a saját kontójára, mindeközben blokkolja a biztonságunkat szavatoló program működését is. És ez még nem is a legrosszabb, hiszen hiába távolítjuk el a problémás szoftvert, a telepítőfájl a rendszer minden újraindulásakor újratelepíti az esetlegesen törölt programot. Ha nem szeretnénk ilyesmibe belefutni, a legbiztosabb megoldás a "megalkuvás", vagyis utána kell nézni egy legális megoldásnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.