Hirdetés

Megdöbbentően egyszerű módon lopnak telefonokat, majd azokkal pénzt a bűnözők



|

Egy angol bandavezér nyilatkozott az általuk alkalmazott "őskori" módszerről.

Hirdetés

A telefonlopás egyike a legpitiánerebb bűncselekményeknek, még akkor is, ha az esetek nagyobb részében egy egyszerű zsebtolvajlásnál többet kell kockáztatni, hiszen az utcán a tulajdonosa kezéből kikapott készülék már rablásnak minősül, amit sokkal súlyosabban ítél meg a törvény világszerte.

Dave Fishwick üzletember és pénzügyi tanácsadó interjút készített egy angol televíziós műsornak egy ilyen típusú bűncselekményekre szakosodott elkövetői csoport vezetőjével. A nevét és arcát érthető módon nem vállaló bandafőnök szerint a neki dolgozó rablók és tolvajok naponta körülbelül 80 telefonkészüléket tudnak eltulajdonítani.

Módszerük lényege, hogy köztereken a telefont használó emberek válla felett kilesik a mobil tulajdonosának PIN-kódját, illetve jelszavát, mielőtt végrehajtanák a bűncselekményt. A megszerzett információk birtokában akár percek alatt hozzáférhetnek az áldozat banki alkalmazásához, és ezen keresztül a bankszámlán tartott pénzükhöz.

Hirdetés

Az álarcot viselő főnök azt nyilatkozta a brit köztévé reggeli műsorában, hogy a neki dolgozó négy-öt fő fejenként 18-20 ilyen lopást, rablást hajt végre napi szinten. Az eltulajdonított telefonokhoz leggyakrabban úgy jutnak hozzá, hogy egy robogóval közlekedve kikapják azt tulajdonosa kezéből, de a hátsó zsebből való lopás is mindennapos.

Neki átlagosan napi 15-20 ezer font a bevétele, de a hozzá tarozó, többnyire párban dolgozó személyek is napi 2500 font körül keresnek ezzel. Arra a kérdésre, hogy mennyi volt eddig az egy telefonon megkeresett legtöbb pénz, a válasz az volt, hogy 50 000 font mindössze fél óra leforgása alatt.

Elmondása szerint a bandatagoknak még csak nem is szükséges fizikailag átadni a készüléket, elég, ha a váll fölött kilesett belépési adatokat, jelszavakat megadják a banki hozzáféréshez. A rutinos bűnözők szinte pillanatok alatt változtatják meg ezeket, kizárva a sértettet saját bankszámlájáról. Innentől már csak egy gyors utalás egy lekövethetetlen számlára, és kész.

Fishwicket elképesztette az a hozzáállás, ahogy a nyilatkozó bandafőnök beszélt az "ügymenetről", mintha csak a napi munkahelyi rutinját taglalná. Úgy beszélt, mint egy cégvezető a saját pénzügyi tevékenységéről, üzleti innovációjáról. A beszélgetés végén Fishwick egy jó tanáccsal látta el hallgatóságát: nyilvános helyen inkább headsetet vagy okosórát használjunk, mint hogy a telefonunkat villogtassuk hasonló bűnözők szeme láttára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.