Hirdetés

Megaföldrengés lehet Japánban



|

Evakuálásról egyelőre nincs szó, de figyelmeztették a lakosságot.

Hirdetés

A BBC beszámolója szerint Japán harmadik legnagyobb szigeténél, a déli Kjúsúnál 7,1-es erősségű földrengés történt, amely nem okozott ugyan nagyobb károkat, viszont a szakértők ennek nyomán egy komolyabb veszély miatt riadóztatták a lakosságot: az epicentrum ugyanis a Nankai-árok pereménél, egy olyan szeizmikus aktivitású területnél volt, amely Japán csendes-óceáni partjainál húzódik.

A Nankai-árok korábbi rengései több ezer halálos áldozatot követeltek már, és 90-200 évente egyszer előfordul itt megaföldrengés is, amire legutóbb 1946-ban volt példa. 

Hirdetés

Noha a földrengések előrejelzése szinte lehetetlen, egy földrengés bekövetkezése általában növeli egy újabb valószínűségét, a szakértők szerint pedig nagyjából 70-80%-os valószínűséggel a következő 30 éven belül bekövetkezik a Nankai-árokban egy 8-as vagy 9-es erősségűi megaföldrengés, amely a legrosszabb esetben több mint 300 ezer életet olthat ki és a károk elérhetik a 13 billió dollárt. 

A potenciális megaföldrengés és az általa keltett hatalmas szökőárak veszélye miatt Japánban fokozott riadókészültség lépett érvénybe egy hétig: evakuálást egyelőre nem rendeltek el, de a figyelmeztetés az embereket éberségre szólítja fel, és bár jelzi, hogy folytassák a megszokott életüket, azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy ellenőrizzék és tartsák észben a menekülési útvonalakat, valamint ellenőrizzék, hogy a háztartásokban vannak-e elengendő készletek.  

Ez az első alkalom hogy a 2011-es földrengés, szökőár és nukleáris katasztrófa után kidolgozott új szabályok alapján figyelmeztetést adtak ki. Akkor több mint 20 ezer ember vesztette életét. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.