Hirdetés

Még ebben a hónapban útnak indulhat a SpaceX, fedélzetén egy űrsétára készülő civillel



|

Jared Isaacman az első lehet, aki űrsétát is tehet a kifizetett út során.

Hirdetés

Egy ország várja már, hogy mikor indulhat a világűrbe Farkas Bertalan után az első magyar űrhajós a HUNOR-program keretén belül. Kapu Tibor hamarosan útra kelhet, hogy más nemzetiségű kollégáival egy rövid időszakot kutatással tölthessen a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), ám valójában nem ő lesz a második magyar, aki az űrben járt.

Az ezredforduló után a neves, magyar származású szoftverfejlesztő milliárdos Charles Simonyi, kétszer is megfordult a világűrben, mint turista. Igaz, még most sem túl gyakoriak az ilyen kereskedelmi utak, de az elmúlt évtizedekben többen is rászánták azt a 20-25 millió dollárt, hogy megnézhessék a sztratoszférán túli világot.

Arra azonban mostanáig még nem került sor, hogy valaki űrsétán vehessen részt egy ilyen út alkalmával. A SpaceX viszont most lehetővé teszi egy kalandvágyó milliárdosnak - feltehetőleg egy vagyonért - hogy részese lehessen ennek az élménynek.

Hirdetés

A Polaris Dawn nevű, piaci alapon szervezett űrprogramot egy multimilliárdos vállalkozó, Jared Isaacman fizette ki a SpaceX-nek. A küldetésért felelős szakembere a vállalat részéről a hét közepén jelentették be az indulás időpontját, mely július 31-én veheti kezdetét, ha nem lesz semmilyen akadályozó tényező.

Az utat Isaacman és a legénység egy Falcon 9-es rakéta segítségével, egy SpaceX Dragon űrhajó fedélzetén fogják megtenni. Mielőtt űrsétára indul a milliárdos a SpaceX saját gyártmányú szkafanderében, a vele utazó asztronauták elvégzik a szükséges teszteket.

Erre mintegy 700 kilométerrel a Föld felszíne fölött fog sor kerülni a tervek szerint. Más szempontból is egyedi lesz ez az út, hiszen az Apollo-program óta nem járt ember ilyen magasságban. A Polaris Dawn útját a tervek szerint még két további hasonló fogja követni a Polaris-program keretén belül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.