Hirdetés

Már megint lakott területre zuhant Kínában egy rakéta darabja



|

Videón is van róla, ahogy az emberek menekülnek, miközben a mérgező törmelék alázuhan.

Hirdetés

Június 22-én reggel a kínai Hszicsangi Űrközpontból egy különleges műholdat indítottak, amely két francia és két kínai műszert hordozott. A Space Variable Objects Monitor (SVOM) nevű műholdat egy Csang-cseng 2C rakéta juttatta az űrbe. A küldetés célja a gammakitörések megfigyelése volt - ezek hatalmas energiakitörések, csillagok pusztulása vagy összeütközése során keletkeznek.

A China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) sikeresnek minősítette az indítást, de a rakéta mérgező törmeléke lakott területre zuhant, ami értelemszerűen nem kis riadalmat keltett. Videófelvételek tanúsítják, hogy a rakéta egy darabja lakott területre esett, Kujcsou tartománybeli Guiding megyében.

Hirdetés

A hatóságok ideiglenesen veszélyzónának nyilvánították a területet, mivel a rakéta hajtóanyaga, a nitrogén-tetroxid és dimetil-hidrazin keveréke mérgező gázokat bocsát ki.

A SVOM projekt a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) és a Francia Űrkutatási Központ (CNES) közös vállalkozása. A gammakitörések kutatása révén a tudósok jobban megérthetik a fekete lyukak keletkezését és más csillagászati jelenségeket.

Kínában nem ritkák a rakétaindításokkal járó balesetek. Az ország indítóhelyszínei a hidegháború idején, a szárazföld belsejében létesültek, ezért a hatóságok gyakran figyelmeztetik a lakosságot a potenciálisan leeső törmelék veszélyeire.

Az SVOM indítása Kína 29. rakétaindítása volt az idén, és az ország tervei szerint 2024-ben összesen 100 rakétát indítanak majd, amelyből körülbelül 30 kereskedelmi célú lesz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.