Hirdetés

Letartóztattak egy magyar férfit, mert feltörte egy norvég rakétafejlesztő központ rendszerét



|

Az illető ráadásul nem érte be ennyivel, ügyvédje szerint azonban ártatlan.

Hirdetés

A norvég közmédia, az NRK jelentése alapján június 27-én őrizetbe vettek egy 30-as éveiben járó, magyar férfit Norvégiában, mivel a gyanú szerint feltörte az ISAR Aerospace nevű privát űrcég rendszerét, lemásolta a fájlokat, és egy kártékony szoftvert is letöltött a vállalat egyik laptopjára. 

A rendőrség tájékoztatása alapján a férfinak korábban hozzáférése volt az ISAR Aerospace  rendszereihez, mivel kapcsolatban állt a céggel, de később megfosztották ezektől a jogoktól, ezért a vádak között az is szerepel, hogy jogosulatlanul jutott hozzá a kényes adatokhoz (az ISAR Aerospace többek között új generációs hordozórakétákat is fejleszt) - írta meg a 24.hu.

Hirdetés

Elsősorban számítógépes rendszerek feltörése miatt emelhetnek vádat ellene, és amennyiben bűnösnek találják, akár két év börtönbüntetésre és pénzbírságra is számíthat, ám az ügyben eljáró norvég rendőrfelügyelő, Steffen Ravnåsen szerint nagyon komolyan veszik a történteket, jelenleg is vizsgálnak több, az üggyel kapcsolatos eszközt, és akár súlyosabb vádak is szóba jöhetnek. 

Az NRK úgy tudja, hogy a gyanúsított a hét végéig biztosan előzetes letartóztatásban marad, ugyanakkor ügyvédje, Tor Haug kijelentette a sajtónak nyilatkozva, hogy ügyfele értetlenül áll az egész előtt, és tagadja a vádakat: állítása szerint semmi rosszat nem tett.

Helyzetét bonyolítja, hogy az esetet a norvég belbiztonsági szolgálat (PST) is nyomon követi, és az adatlopás az európai kontinens első űrkikötőjében, Andoya szigetén történt, amely egy új katonai együttműködés központja lesz (Norvégia mellett részt vesz benne az Egyesült Államok, Japán és Nagy-Britannia is). A Norvég Nemzetbiztonsági Hatóság (NSM) igazgatóhelyettese, Anniken Beyer Fjeld pedig rávilágított, hogy "az űrszektor komoly biztonságpolitikai jelentőséggel bír."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.