Hirdetés

Lenyűgöző égi jelenséget láthatunk a jövő hét közepén - akár szabad szemmel is



|

A nem mindennapi látvány szabad szemmel is élvezhető lesz, így érdemes résen lenni.

Hirdetés

Hamarosan egy igazán különleges égi jelenségnek lehetünk a szemtanúi: együtt fog felkelni a Szaturnusz és a Hold július 24-én (szerdán), a jelenség pedig szabad szemmel is látható lesz este 10 óra után - adta hírül a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

A két bolygó - a fogyó Hold és a gyűrűs Szaturnusz - összefonódva emelkedik majd a magasba, így a látványos gyűrűs bolygó nagyjából 22:25-kor, alig egy holdkorongnyira jelenik majd meg az éppen felkelő, fogyásnak indult Hold felett. A Hold közelsége ellenére a Szaturnusz szabad szemmel is látható lesz, ebből kifolyólag pedig egészen különleges látványt nyújt majd.

A fogyó Hold felemelkedése egyébként már önmagában is pazar jelenség, hiszen a narancsos-vöröses színekben pompázó holdkorong a légkör fénytörése miatt lapult, ezen hatást pedig tovább fokozza a Hold "beharapott" fázisa. A duó egy órával később, 23:25 környékén, 10 fokkal lesz a látóhatár felett, ami azt jelenti, hogy a megfigyelés is könnyebb lesz.

Hirdetés

További érdekesség, hogy kézitávcső segítségével látható lesz a Hold északi féltekéjén a fény-árnyék határ mellett az Atlas és Hercules kráter, a Taurus hegység vonulatai, délen pedig a Nectaris-medence.

A jelenségről, illetve annak megfigyeléséről további részletek olvashatók a Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.