Hirdetés

Komoly áttörést hozhat egy gyógyszer, amelyet a meddőség kezelésére fejlesztettek ki



|

Nagyon úgy tűnik, hogy a készítmény segítségével jelentős mértékben növelhetők a sikeres lombikbébi-eljárások.

Hirdetés

Világszerte komoly, mi több, egyre növekvő problémát jelent a meddőség, amely nagyjából minden hatodik embert érint reproduktív éveiben. A kezelési módokat illetően egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a lombikbébi eljárások (IVF), és most felbukkant egy szer, amivel növelhető a sikeresség - írja az Interesting Engineering.

Egy potenciális megoldás lehet a problémára a spanyol Oxolife biotechnológiai cég által elkészített, szájon át szedhető gyógyszer, az OXO-001, amely az eddigi eredmények alapján számottevő javulást tudott felmutatni a folyamat sikerességének növelésében az IVF-jellegű megtermékenyítések során.

Hirdetés

A kísérletben közel száz 40 év alatti nő vett részt, akik mindössze egy embrióátültetésen estek át. A beültetés után a résztvevőket két nagyobb csoportra osztották: 96 nőből 42-en placebót, 52-en pedig OXO-001-es gyógyszeres kezelést kaptak. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyógyszert szedő csoport szignifikánsan magasabb arányban (76 százalék) lett terhes, mint a placebo csoport (52 százalék).

A kísérlethez kapcsolódóan az Oxolife tudományos igazgatója, Dr. Ignasi Canals elmondta, hogy az OXO-001 lehet az első olyan orálisan alkalmazható terápiás kezelés, amely egy a korábbiaktól eltérő, nem hormonális hatásmechanizmus révén növelheti a sikeres embrióbeültetések esélyét. Tudniillik a most kifejlesztett készítmény közvetlenül az endometriumra hat, tehát a méh nyálkahártyáján keresztül fejti ki hatását, ezzel fogékonyabbá téve a beültetett embriót.

A OXO-001 pontos hatásmechanizmusát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, ugyanakkor az eredmények alapján arra következtethetünk, hogy a készítmény valamilyen formában befolyásolhatja az embrióbeültetéshez elengedhetetlen specifikus molekulák termelését, ami segítheti az embriót abban, hogy hozzátapadjon az anyaméh nyálkahártyájához. Ez megakadályozza az elmozdulást, hovatovább, segíti a sikeres beágyazódást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.