Hirdetés

Kifejezetten iPhone-osokat támadnak egy adathalász SMS-sel



|

Ellophatják az Apple ID-dat minden személyes tartalmaddal és adatoddal együtt.

Hirdetés

Lassan mindenki tisztában van már azzal, hogy okostelefon-használóként fokozottan ki van téve olyan online támadásoknak, amelyek célja személyes adataik, banki alkalmazásuk hozzáférésének megszerzése. A módszerek sokat változtak, finomodtak az elmúlt évek során, így az is ki lehet téve az átverés veszélyének, aki egyébként felkészültnek gondolja magát.

Sokáig tartotta magát az a tendencia, hogy míg az androidos készülékek tulajdonosai akár napi szinten találkozhattak veszélyekkel, az iPhone-osok elvétve futhattak csak bele hasonlókba. Ma ez már közel sem ennyire egyértelmű, és egyre gyakrabban ütik fel a fejüket kifejezetten az almás telefonokra szabott megtévesztések.

Egy ilyen új próbálkozás, ha bedőlünk neki, akár az Apple ID-nk és vele együtt fotóink és érzékeny adataink ellopását is okozhatja. Az online biztonságunkat fenyegető veszély a minap került előtérbe, de egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük, hogy áldozattá váljunk.

Hirdetés

A használt módszer nem újszerű, hiszen az SMS-es adathalászat gyakori a digitális világban. Külön nevet is kapott: ez a smishing. A konkrét üzenetben a rossz szándékú harmadik fél magát az Apple ügyfészolgálatának adja ki, és a célszemélyeket arra utasítja, hogy lépjenek be ismét az Apple ID-jukba, amihez még linket is mellékel. Ez persze nem a hivatalos oldalra irányítják a megtévesztett személyt.

Ez már önmagában gyanúsnak kellene legyen mindenkinek, hiszen az ügyfélszolgálatok, ha kommunikálnak is SMS-ben, arra, hogy lépjünk be újra egy mellékelt linken, sose kérnének meg minket. Ezek a próbálkozások kivétel nélkül a belépési adatainkra vadásznak. A kérdéses link is egy adathalász oldalra viszi el az óvatlan kattintót.

Aki idáig eljut, az már biztosan bajba kerül. Az iCloudban tárolt adatai, fájljai, fotói, beszélgetései, előfizetései és biztonsági mentései ekkor már jó eséllyel egy rossz szándékú harmadik fél kezébe kerülnek. Ilyenkor a leggyakoribb végkimenetel, hogy a megtámadott személyt kizárják a saját fiókjából, amit - amíg nem kerül letiltásra - a harmadik fél tetszés szerint használhat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.