Hirdetés

Kezdetét vette a SpaceX eddigi legkockázatosabb küldetése, a Polaris Dawn



|

Néhány órával ezelőtt indult útnak a legénység a floridai Kennedy Űrközpontból.

Hirdetés

Pontosan két hete, hogy a SpaceX elhalasztotta az első, történelmi jelentőségű magánűrsétájának startját. Elon Musk űripari vállalata ekkor héliumszivárgás miatt kényszerült elnapolni a kockázatos küldetést, melynek során négy nem hivatásos űrhajós lépett volna ki a világűrbe. A többszöri halasztás után most végre bizakodásra okot adó hírek érkeztek: sikeres volt az indítás, kezdetét vette a Polaris Dawn űrmisszió.

Négyfős legénységével a fedélzetén, a Dragon űrkapszula szeptember 10-én hajnalban (magyar idő szerint 11 után) indult útnak a floridai Kennedy Űrközpontból. Az utasok között van a küldetést finanszírozó amerikai milliárdos, Jared Isaacman, aki a parancsnok, valamint az üzletemberhez közel álló Scott Poteet, mint pilóta. Velük tartanak továbbá a SpaceX mérnökei, Anna Menon és Sarah Gillis is.

Hirdetés

Az űrsétán kívül a Polaris Dawn további céljai között szerepel, hogy a legénységet olyan messzire küldje, ahová az Apollo-program óta senki sem jutott el: a cél a Föld felszínétől számított mintegy 1400 kilométeres magasság elérése.

A Dragon kapszula idő közben már levált a Falcon-9 második fokozatáról, a rakéta pedig leszállt a SpaceX drónhajójának fedélzetén az Atlanti-óceánon. A kapszula útját ezen a weboldalon lehet élőben nyomon követni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.