Hirdetés

Jeget is rejtenek a Mars legnagyobb vulkánjai



|

A felfedezés felülírhatja azt, amit eddig tudtunk a vörös bolygón uralkodó éghajlati viszonyokról.

Hirdetés

Világszerte mérvadó csillagászok reagáltak arra a közelmúltbeli felfedezésre, mely szerint az Olympos Mons közelében jeget találtak. A fagyott víz jelenlétére mutató bizonyítékokat először az Európai Űrügynökség (ESA) által a bolygón működtetett műszerek fedezték fel a Naprendszer legmagasabb csúcsának közelében, ami az egyenlítő környékén található Tharsis régió része.

Korábban azt feltételezték, hogy a bolygónak ezen a részén a napsütés és a ritka légkör lehetetlenné teszik a fagypont alatti hőmérsékletet. Az ESA Express nevű űrszondája nagy felbontású képein azonban egyértelműen látható a jég jelenléte az eddig jóval melegebbnek gondolt régióban.

Az új bizonyítékok segíthetnek abban, hogy megtudjuk, létezik, létezett illetve létezhet-e folyékony halmazállapotú víz szomszédos bolygónk felszínén. Ha sikerülne megválaszolni ezeket a kérdéseket, az a jövőbeni, akár embereket is odaszállító küldetések hasznára válhatna.

Hirdetés

A Mars már régóta élvezi a tudósok megkülönböztetett figyelmét már csak azért is, mert sokat taníthat nekünk a bolygók evolúciójáról. Az például egészen biztos a domborzati és más felszíni viszonyok tekintetében, hogy egykor sokkal élhetőbb, mérsékeltebb időjárás jellemezte az ottani éghajlatot.

A kutatók reményei szerint a teljes sztori mélyebb megismerése fényt deríthet a földi klímaváltozás mechanizmusaira is. A közösségi oldalakat most elözönlötték azok a képek, ahol a legmagasabb csúcsok látszanak. Habár évtizedek óta készülnek felvételek a Mars felületéről, még mindig vannak feltáratlan részei. Nemrégiben például épp ebben a térségben fedeztek fel egy 450 km átmérőjű vulkánt.

Bár a víz jelenlétének ennyire egyértelmű jelére még sosem bukkantak a titokzatos égitest felületén, már sok erre utaló bizonyítékot találtak korábban is. Legutóbb például nagy valószínűséggel egy kiszáradt folyó medrét találta meg a NASA Curiosity nevű roverje a Gediz Vallis közelében lévő Mount Sharp hegy emelkedőjén.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.