Hirdetés

Jeff Bezos Blue Originjának űrkapszulája egy magyar fizikus nevét viseli



|

Az űrhajó huszonhetedik küldetése során emberi utas nélkül lép először szuborbitális pályára.

Hirdetés

A hét első napjának reggelén indul útjára Jeff Bezos, amerikai iparmágnás az űrutazás támogatására létrehozott vállalata, a Blue Origin New Shepard nevű űrhajója. Az űrversenybe beszálló milliárdos ugyan még az út elején tart, de úgy tűnik, hogy meglehetősen elszánt a céljai elérésének érdekében.

A neves vállalkozó Elon Muskhoz hasonlóan szeretne beszállni a játékba, és cégével lehetőséget biztosítani, arra, hogy a kereskedelmi űrutaztatás szélesebb körben legyen elérhető. Vállalatának legújabb fejlesztésű űreszköze, a New Shepard a hét elején fog útra kelni egy saját tulajdonú bázisról, ami nyugat-Texasban található.

A küldetés az NS-27-es nevet kapta, ami egyrészről az űrhajó nevére, másrészt pedig az expedíció sorszámára utal. Erre az útra még legénység nélkül indul az eszköz, de a rakéta csúcsán elhelyezett utasszállító kapszulát már rögzítik az indulás előtt, hogy ezzel együtt teszteljék.

Hirdetés

Az űrkapszula - egy kis csúsztatással - a neves magyar fizikusról, Kármán Tódorról elnevezett Kármán-vonalról kapta a nevét (RSS Kármán Line), ahonnan a világűr határát számoljuk. Ahogy az a küldetés nevéből is látszik, ez lesz a New Shepard 27. útja.

Ezek közül 8 út során szállítottak összesen hat személyt Föld-körüli utazások keretében. Ezek tulajdonképpen még az eszköz egy korábbi változatával történtek, azonban az új változatot illető nyilatkozatok szerint ez már alkalmas lesz hosszabb utakra is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.