Hirdetés

Ismét gond van a párizsi olimpián: elvágták az internetkábeleket



|

Ismeretlen tettesek szabotázst hajtottak végre, és ez már nem az első probléma a sporteseményen.

Hirdetés

Jelenleg is zajlanak a 2024. évi párizsi olimpiai játékok, ahol a magyarok is nagy erőkkel küzdenek az érmekért, az eseményt azonban több botrány is beárnyékolta már: mint minden nagy rendezvénynél, úgy itt is megjelentek a csalók és hemzsegett a net a hamis jegyárusítóktól, de az is kellemetlen volt, hogy a rivális Kanada drónnal leskelődött az új-zélandi női labdarúgók után

Most újabb komoly probléma ütötte fel a fejét: a helyi rendőrség szerint ugyanis ismeretlen tettesek hétfőn éjjel több nagy távolságú üvegszálas kábelt szabotáltak Franciaországban, ami országszerte fennakadásokat okozott az internetszolgáltatásokban, érintett volt a Free, a Netalis és mások is. 

Hirdetés

Az elkövetők továbbra is szabadlábon vannak, de az nem egyértelmű, hogy az olimpiai játékok megzavarása volt-e a céljuk, mivel Párizst, ahol a versenyek nagy része zajlik, nem érintette a támadás. A digitális ügyekért felelős miniszterhelyettes, Marina Ferrari azonban így is elítélte a támadásokat, gyávának és felelőtlennek nevezte a tetteseket, akiket a rendőrség nagy erőkkel keres.

Az incidensre mindössze három nappal azután került sor, hogy összehangolt gyújtogatásokkal a francia vasúthálózat nagy részét megbénították ismeretlenek, ami jelentős késéseket okozott néhány órával a párizsi olimpia megnyitóünnepsége előtt. A francia belügyminiszter azonban azt sugallta nyilatkozatában, hogy a vasúti szabotázs a szélsőbaloldali aktivistákhoz köthető - egyelőre nem tudni, hogy a rendőrség összekapcsolja-e a két támadást. 

Mivel több millió ember gyűlik össze Párizsban az olimpiai játékok miatt, a hatóságok fokozottan készülnek a biztonsági veszélyekre, többek között a kiberbűnözők által jelentett kockázatokra. Elemzők szerint az idei játékokon akár négymilliárd kibertámadásra is sor kerülhet. A francia hírszerző szolgálatok különösen nagy figyelmet szentelnek az orosz hackereknek, Oroszországnak ugyanis már komoly tapasztalata van az olimpiai játékok szabotálásában, és mivel az országot az ukrajnai inváziója miatt eltiltották a játékoktól, a feszültség minden eddiginél nagyobb. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.