Hirdetés

Huawei Watch GT 5 Pro teszt – az okosórák Gran Turismója



|

Luxusnak tetsző külső, sok-sok szolgáltatás, pontos mérések, (akár) elérhető ár - közeledik a tökéleteshez a Huawei új órája, le is csaptunk a Pro verzióra.

Hirdetés

Mi az, amiben a Huawei és a Xiaomi is megelőzi az Apple-t, sőt, a Samsungot is? Hát a viselhető eszközök piaci részesedésében, ahol a Huawei a maga 20,3%-os szeletével toronymagasan az első. Ez az IDC legfrissebb felméréséből derült ki, amely a 2024 Q2-es negyedévet vizsgálta és igen beszédes: bár a Huawei a telefonok világában teljesen elvesztette globális pozícióját, a karon viselhető okoseszközök, egészen pontosan a fitneszkarperecek és okosórák szegmensében az első helyre tudott felkapaszkodni.

Ezt megtartani azonban nem egyszerű, rengeteg fejlesztés, sok új termék, valamint agresszív árazás is szükséges hozzá - továbbá egy robusztus szolgáltatáskínálat, ahol mindenki megtalálja a számára fontos funkciókat. A Huawei nem is kényelmesedett el, és amellett, hogy menetrend szerint elkészítette Watch GT 5-ös szériáját, a háttérszolgáltatásokon is sokat javított. Tesztünkben a Huawei Watch GT 5 Pro 46 mm-es modellt néztük meg közelebbről (létezik ebből a modellből 42 mm-es változat is).

Ez az óra egyszerűen szép

Ahány okosóra-gyártó, annyiféle dizájnt láthattunk az elmúlt évek során: kerek vagy szögletes kijelző, fém, titán vagy műanyag ház, egyedi szíjak, többféle kijelzőtechnológia és vezérlés. Néhány gyártó a befutott, sikeres példányokat igyekszik másolni (például véleményünk szerint a Huawei Watch Fit 3 kiköpött mása az Apple Watch-nak), de azért vannak egyedi fejlesztések is. Miután viselhető eszközről van szó, fontos a strapabíróság, ami a 100 ezer forint feletti mezőnyben jogos elvárás egy okosórától.

A Huawei Watch-ok eddig is a szebb példányok közé tartoztak, azonban a Watch GT 5 Pro erre rátett még egy lapáttal. A titánötvözetű fémház oktogonális formája épp annyi szögletességet ad a kerek számlapú órának, hogy karakteresebbé tegye megjelenését. A kereten belül egy keskeny, nagyjából 1 mm vastagságú, 24 szegmensre osztott, számozott karika veszi körbe a kijelzőt, vagyis a panel fekete széleit takarja el kék-piros színnel (többféle változatban is elérhető, azoknál ez a keret más színű, például fekete). Ezen belül a 46 mm-es AMOLED-panel található, amely 1,43"-os és zafír üveg védi a karcoktól, sérülésektől. A hátlapon a vadonatúj TruSense szenzorszettet nanokristály kerámia óvja, és még arra is figyeltek a tervezők, hogy a tekerhető főgomb is oktogonális kialakítású legyen. A Watch GT 5 Pro egyik fontos újdonsága, hogy az okosóráknál megszokott fényes kijelzőt leváltották egy matt felületűre, ami kevésbé tükrözi vissza a napsugarat és a direkt fényeket. Tavaly a Watch GT 4 járt nálunk teszten, ami szép okosóra, de a GT 5 Pro nem egy, hanem sok-sok lapáttal tesz erre rá (persze itt a Pro verzióról beszélünk), emellett sokkal jobban viseli a viszontagságokat is.

A strapabíróságot mutatja, hogy az óra IP69K besorolást kapott, vagyis víznyomás, vízsugár alatt is megmarad a vízállóság, nem csupán állóvízben, ahogy a porállóság is teljesnek mondható. A K-betűre is érdemes kitérni: ez azt mutatja, hogy nem csupán hideg, hanem forró víznek is ellenáll az óra.

A Huawei Watch GT 5 Próból többféle változat is elérhető, így a fekete normál szíj mellett fémszíjas változat is készült, ahol a szíj anyaga a készülékházéval megegyezően titánötvözetű.

A bal oldali a Pro, a jobb oldali a sima GT 5
A bal oldali a Pro, a jobb oldali a sima GT 5

Kalandra fel!

A Huawei Watch okosórák legnehezebb része, amíg a telefonoddal összepárosítod, mégpedig azért, mert a Huawei Egészség app továbbra sem érhető el a Google Play Store-ból, ezért a Huawei weboldaláról, QR-kód beolvasásával kell letöltened. A helyzet az utóbbi időben annyiban javult, hogy már a Samsung Store-ban is eléred, vagy a Huawei saját AppGallery-jét telepítve is beszerezheted. Ha már egyszer felkerült a mobilodra az app, a frissítés automatikus. iOS-en nincsen ilyen gond, ott az App Store-ban eléred a szükséges alkalmazást.

Az applikáció használata, valamint az óra párosítása végtelenül egyszerű, bár tény, hogy a rengeteg szolgáltatás miatt szokni kell a kezelőfelületet és az sem árt, ha a kezdőképernyő kártyáit saját igényeid szerint válogatod össze.

A Huawei Watch GT 5 Pro egyik legfontosabb újdonsága az új TruSense szenzormodul, ami a korábbi megoldásoknál sokkal pontosabb méréseket tesz lehetővé. Az új óra a szokásos mérések mellett bőrhőmérsékletet is figyel és egészen pontos, egyelvezetéses EKG-re is képes (bármely típusú mobiltelefonnal), valamint az SpO2-érték mellett méri a respirációs, vagyis lélegzetvételi rátát is, sőt a Huawei Egészség appban az artéria falvastagságának növekedését is mérheted már. A TruSleep alvásfigyelő funkció a különböző adataid mellett a légzésedre is figyel, kielemzi és riaszt, ha alvászavarod (például alvási apnoe-d) lenne.

Az egészségmegőrzés mellett az aktív életvitel, a sportolás is kellő fókuszt élvez már évek óta minden Huawei okosóránál. A futás és a kiemelt sportok mellett számtalan egyéb tevékenységet is képes mérni az óra, beleértve olyan finomságokat is, mint például a golfozás. Tesztünk során a GPS-jelet pillanatok alatt megtalálta a Dual band GPS-vevővel szerelt óra, a visszajelzések pontosak voltak és a végigfutott útvonaltól sem tért el feltűnően. Olyannyira nem, hogy még az utak oldalát is helyesen találta el, és épületek megkerülésénél sem vágta le a sarkokat. Ennek megfelelően a távolságot is jól mérte le és a pulzusmérés is gyors, pontos volt. Ha itt bármit szeretnél megváltoztatni, például a pulzus felső határát kitolni, vagy rögtön edzést követően EKG-mérést futtatni, megteheted, de fontos megjegyezni, hogy a Huawei Egészség app használata során stabil és állandó netkapcsolat szükséges, hogy minden funkciót elérhess. Futás közben az óra a helyes testtartást, a talajérintési időt, a balanszodat is méri, sőt tanácsokat is ad arra nézve, hogyan javíthatod teljesítményedet. Ha térképet is feltöltesz az órára, a terepfutás is új értelmet nyer: színes domborzati térképen mutatja, hogy a szintén letöltött útvonal merre halad, merre kell menned, sőt vissza is navigál a kezdőponthoz, ha éppen erre kéred.

Érdekes funkció a RouteDraw, amivel előre meghatározott mintákat, vonalrajzokat "futhatsz" a térképen - ebben az üzemmódban az óra irányít, hogy mikor merre haladj, hogy elkészíthesd a GPS-rajzodat. Ez a móka amúgy már régóta ismert, Budapesten is számos olyan népszerű futóútvonal van, ahol ilyen ábrákat, lehet "rajzolni".

Hirdetés

Az applikációban több mint 100 edzést, edzéstervet is találsz célok, sportok szerint csoportosítva. Ezeket elindítva a mobilod kijelzőjén élőszereplős videót láthatsz az adott feladatsorról, ám nem csupán egy klipgyűjtemény ez a szekció, ugyanis ilyenkor automatikusan az órádon is elindul a mérés, az értékeidet pedig a videón, vagyis a mobilod kijelzőjén is követheted. Természetesen minden ilyen mozgás bekerül a napi tevékenységek közé, amiből a Huawei szoftvere elégetett kalóriát, aktív perceket stb. számol. A biciklizés monitorozása is egészen ötletes, ilyenkor az órád mér, de a mobilod kijelzőjén figyelhetsz több, hasznos információt a tekerésedről.

Az idei évtől a Huawei Health+ szekció is elérhető hazánkban, amit három hónapig minden GT5-ös okosóra-tulaj ingyen használhat, ezt követően 3190 forint havi díjért tarthatja meg a szolgáltatást. itt egyedi edzésterveket állíthatsz össze, amin a teljes rendszer végigvezet és végigkísér (igen, szól, ha elmulasztottál egy-egy edzést), VIP videós edzéseket is követhetsz a fent már leírt módon, temérdek relaxációs zene és háttérhang közül választhatsz akár alváshoz is, valamint speciális légzésgyakorlatok elvégzésében is nagy segítséget kapsz.

A Huawei egészség appból a fontosabb extra szolgáltatások nem hiányoznak, mint például a barátok hozzáadása akár versengés, akár egészségügyi információk megosztása céljából, van automatikus heti és havi jelentés, rengeteg matricát, medált is gyűjthetsz aktív és egészséges életmóddal, a sportolás közben végzett méréseidet pedig kiexportálhatod akár Komootba, vagy Stravába is.

Okos, okos, de nem natívan okos

A Huawei Watch GT 5 Pro esetében egyértelműen érezhető, hogy az okosfunkciókkal is foglalkoztak a mérnökök. Az értesítéskezelés például sokat fejlődött, a legtöbb chatalkalmazásnál már a helyes ikon jelenik meg, és mindegyiknél tudsz előre rögzített választ küldeni. Ezt kiegészíti a teljes emoji-szett, valamint a képernyőbillentyűzet, amin meglepően pontosan lehet gépelni (de azért pár szónál többet leírni már kényelmetlen). Sajnos a több, azonos appból érkező üzenet csoportosítása még nem működik rendesen, a hír alkalmazások és egyéb szoftverek ikonjait sem jeleníti meg az óra, valamint a chaten érkező képeket sem láthatod, pedig a kijelző és az óra tudása bőségesen elegendő lenne ehhez.

AppGallery is elérhető, vagyis appokat tudsz telepíteni az órára, de az alkalmazások száma továbbra is meglehetősen limitált, az Apple vagy Google ökoszisztémájával (vagy még inkább a Garminéval) nem szabad összehasonlítani.

Szintén örömteli hír, hogy a Huawei egészség appban és az órán is van Wallet funkció, vagyis az órában ott az NFC chip és fizetésre is fel van készítve a rendszer. Csupán annyi a bökkenő, hogy Magyarországon ez még nem elérhető, annyit sikerült megtudnunk, hogy talán 2025 elején-közepén oldják fel ezt a funkciót.

Az új óracsaláddal 13 új számlap is érkezett, de természetesen rengeteget le is lehet tölteni az applikációban. A legtöbb óraszámlap már aktív, vagyis a megfelelő értékre pöccintve azonnal a megfelelő funkcióra ugorhatsz. Balra söpörve egy Smart Assistance képernyő fogad az időjárással és médiavezérlővel, az azonban teljesen érthetetlen, hogy ide miért nem lehet a számodra fontos vezérlőket pluszban felvenni. A további képernyők, vagyis főfunkciók kipakolása is limitált, továbbra is csak hatnak van hely, minden másért a főmenübe kell ellátogatnod. És ha már kezelésbeli kényelmetlenségek, akkor a két gomb hiányos kihasználását is említhetjük. Például a hosszú megnyomásra nem lehet extra funkciót felprogramozni (a felső gomb a kikapcsolómenüt hozza be 5 másodperc elteltével), illetve jó lenne, ha a fő óraszámlapon lefelé vagy felfelé tekerve a főgombot a gyorsmenü vagy az értesítések jelennének meg (mint például a Pixel Watch esetében).

A Watch GT 5 Pro a térképeket is kezeli, de ehhez a mobilodra is telepítened kell a Petal Maps navigációs szoftvert. Ez képes összekapcsolódni az óráddal és a telefonon beállított autós, vagy gyalogos útvonalat (tömegközlekedés nincsen) mutatni az órádon is. Ekkor az órán a következő elfordulást és a távolságot látod, ezeknél jelez az órád, hogy merre kell menned. Bár ez nem haszontalan funkció, például a WearOS-alapú óráknál elérhető integrált Google Mapsszel nem tudja felvenni a versenyt.

Nem sok hiányzik

Már többször említettük a cikkben, de még egyszer le kell szögeznünk: a Huawei Watch GT 5 Pro gyönyörű: az oktogonális kialakítás, a kerek számlap, a masszív ház mind nagyon jól mutatnak. Ha ez neked mégsem tetszik annyira, választhatsz szerényebb külsejű GT 5-öt, vagy női csuklóhoz kisebb kijelzős, könnyebb modellt. A szíjak közül is többfélét kínál a Huawei, választás előtt érdemes a teljes kínálatot átnézni. A teljes szolgáltatáskészletet a GT 5 Próval kapod meg, beleértve az összes szenzort és az extra sportfunkciókat is. Az egészségmegőrzésre nagyobb hangsúlyt fektetett a gyártó, emellett pedig az applikációban elérhető edzések, a Health+-szal összeállítható egyedi edzéstervek adnak olyan pluszt, amiért érdemes lehet a konkurens megoldások helyett ezt választani. A fejlettebb TruSense modul, a továbbfejlesztett rendszer és az új funkciók ellenére is sikerült tartani a csodás üzemidőt, az órát nem csupán gyorsan tudod feltölteni (kb. 1 óra alatt), hanem akár 10-14 napig is használhatod egyetlen töltéssel (több hívás, AoD és GPS-es edzés esetén ez csökkenhet 5-7 napra, de még ez is szuper). A platformfüggetlenség is erőssége az órának, vagyis akár iPhone-od van, akár androidos mobilod, minden funkció elérhető (persze Huawei HarmonyOS-alapú telefonnal még ezeken felül egy-két extra szolgáltatás megjelenik).

Sajnos maradt néhány pont a negatívumok listáján is. Ilyen például a még mindig nehézkesebb telepítés (sok androidos készüléken sideloadolni kell az applikációt az első telepítéskor), valamint a messze nem tökéletes értesítéskezelés. A képernyőbillentyűzet jó, de még jobb lenne, ha képeket is láthatnánk az amúgy nagyon jó minőségű kijelzőn. Egyelőre a fizetési lehetőségről is le kell mondanod, a telepíthető appok listája pedig elég rövid. A tekerőgomb és a másodlagos gomb funkcióit is lehetne bővíteni, több képernyőt is engedhetne az óra szoftvere, a jobbra söpörve előhívható Smart Assistance menü pedig ebben a formában nem igazán hasznos.

A Huawei igyekezett olyan árazást kialakítani a GT 5-ös család esetében, ami versenyképes a konkurenciával, emellett egy Huawei Freebuds 5i is üti a markodat, ha október 31-e előtt lecsapsz egy ilyen órára. Az általunk tesztelt Huawei Watch GT 5 Pro Titánötvözet fémszíjjal a borsosabb árú modellek közé tartozik, így 199 990 forintot kérnek érte. Ha a szilikonszíjas GT 5 Prót választod, 139 990 forintért megkapod ugyanezt a funkcionalitást, ha pedig a GT 5-öt szeretnéd, a kisebb modellt már 94 990 forintért, a nagyobbat 99 990 forintért elviheted.

Huawei Watch GT 5 Pro

Ár: 199 990 Ft
A Huawei Watch GT 5 Pro gyönyörű: az oktogonális kialakítás, a kerek számlap, a masszív ház mind nagyon jól mutatnak.
  • 1,43" AMOLED-kijelző, AoD, matt felület, 46 mm átmérő
  • Titánötvözet ház, zafírüveg kijelzővédelem
  • TruSense szenzorcsoport
  • egyelvezetéses EKG-mérés, bőrhőmérséklet-mérés, érfalvastagság-mérés
  • automatikus mozgáskövetés
  • edzéstervek, egészségfigyelés
  • mikrofon, hangszóró, BT-hívásfogadás
  • dual band GPS
  • akár 14 napos üzemidő
PRO
  • prémium alapanyagok
  • kiváló kijelző
  • IP69K
  • rengeteg szolgáltatás
  • robosztus ökoszisztéma
  • pontos GPS-követés és mérési eredmények
  • sokféle változatban kapható
Kontra
  • okosfunkciókban nem ér fel a WearOS/Apple Watch/Garmin szintjére
  • sportkövetésben vannak profibb konkurensek
  • a fizetés nem működik (egyelőre)
  • az automatikus mozgásfelismerés pontatlan
  • a Health+ normál díja magas
  • felemás értesítéskezelés
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8961
    [topic] => 1
    [group] => 15
    [gameinfo_name] => Huawei Watch GT 5 Pro
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 82
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-09-19 12:55:21
    [gameinfo_webpage] => https://consumer.huawei.com/hu/wearables/
    [gameinfo_tags] => huawei, watch gt 5 pro, okosóra, harmonyos, fitnesz, egészség, teszt
    [gameinfo_url] => huawei-watch-gt-5-pro
    [gameinfo_pro] => prémium alapanyagok
kiváló kijelző
IP69K
rengeteg szolgáltatás
robosztus ökoszisztéma
pontos GPS-követés és mérési eredmények
sokféle változatban kapható
    [gameinfo_kontra] => okosfunkciókban nem ér fel a WearOS/Apple Watch/Garmin szintjére
sportkövetésben vannak profibb konkurensek
a fizetés nem működik (egyelőre)
az automatikus mozgásfelismerés pontatlan
a Health+ normál díja magas
felemás értesítéskezelés
    [gameinfo_data] => 1,43" AMOLED-kijelző, AoD, matt felület, 46 mm átmérő
Titánötvözet ház, zafírüveg kijelzővédelem
TruSense szenzorcsoport
egyelvezetéses EKG-mérés, bőrhőmérséklet-mérés, érfalvastagság-mérés
automatikus mozgáskövetés
edzéstervek, egészségfigyelés
mikrofon, hangszóró, BT-hívásfogadás
dual band GPS
akár 14 napos üzemidő
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 6
        )

    [gameinfo_price] => 199 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Huawei Watch GT 5 Pro gyönyörű: az oktogonális kialakítás, a kerek számlap, a masszív ház mind nagyon jól mutatnak.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 82
            [manufacturer_name] => Huawei
            [manufacturer_url] => huawei
            [manufacturer_link] => http://www.huawei.com/
            [link] => /gyarto/huawei
        )

    [link] => /termekinfo/huawei-watch-gt-5-pro-8961.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => prémium alapanyagok
            [1] => kiváló kijelző
            [2] => IP69K
            [3] => rengeteg szolgáltatás
            [4] => robosztus ökoszisztéma
            [5] => pontos GPS-követés és mérési eredmények
            [6] => sokféle változatban kapható
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => okosfunkciókban nem ér fel a WearOS/Apple Watch/Garmin szintjére
            [1] => sportkövetésben vannak profibb konkurensek
            [2] => a fizetés nem működik (egyelőre)
            [3] => az automatikus mozgásfelismerés pontatlan
            [4] => a Health+ normál díja magas
            [5] => felemás értesítéskezelés
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.1
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    7

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    7

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.