Hirdetés

Hosszú idő után először lehet komoly kihívója a Google keresőjének



|

Az OpenAI bemutatta saját fejlesztésű keresőjét, a SearchGPT-t.

Hirdetés

Ugyan pletykaszinten korábban is lehetett már róla hallani, mégis derült égből villámcsapásként érkezett meg a techvilág legújabb keresője, a SearchGPT. Az OpenAI évek óta tervezgeti már a belépését a keresőpiacra ám mostanáig erről semmilyen konkrét információ nem szivárgott ki a nyilvánosságba. Bár a ChatGPT önmagában is használható információ szerzésre, a konkrét keresési feladatokhoz azért ennél többre van szükség. Például a betanított adatokon felül friss információ is kell, amivel a ChatGPT internetes kapcsolódás híján nem rendelkezik. Ezt a problémát az új, AI-ra épülő platformon már megoldották, ám a működése merőben eltér minden korábbi keresőmotorétól.

Míg a Google és a hozzá hasonló piaci versenytársak főként találatokat adnak ki egy lekérdezésre, a SearchGPT egészen más koncepció alapján tálalja nekünk azt, amire a világhálón bukkant. Az új kereső válaszokat ad a feltett kérdésekre, és mindehhez megadja a kapcsolódó találatokat is úgy, hogy röviden, tömören összefoglalja a tartalmukat.

Hirdetés

Kezdésnek a keresősávba kell beírnunk a kérdést, amire választ keresünk, vagy egy keresőszót, amivel kapcsolatos találatokra kíváncsiak vagyunk. A mellékelt példában a keresőnek azt a kérdést tették fel, hogy milyen fesztiválok lesznek egy adott városban augusztusban.

A SearchGPT először egy-két mondatban leírja, hogy miket talált, majd egyesével összegzi a találtakat, amiket szintén kiegészít egy néhány mondatos összefoglalóval az ott fellelt tartalmakat illetően. Minden találat végén szerepel a forrás is, ahonnan az adott információ származik, ami linkként funkcionálva egy kattintás után meg is nyitja azt.

Ha nem vagyunk elégedettek az eredménnyel, további kérdésekkel pontosíthatjuk a keresést. Egy X-re feltöltött videón most megtekinthetjük, hogy ez a gyakorlatban, hogy történik.

Egy vele készített interjúban Kayla Wood, az OpenAI szóvivője elmondta, hogy a most megjelent kereső még csak egy próbaverzió, amit kis körben tesztelve, a kapott visszajelzések alapján fognak tökéletesíteni, kiegészíteni. A technológiai hátteret a vállalat népszerű chatbotja mögött álló nagy nyelvi modell, a GPT-4 biztosítja. A végső cél, hogy a kereső idővel beépüljön a ChatGPT-be is.

Az elmúlt év szerzői jogi botrányai miatt az OpenAI előre leszerződött egy sor lapkiadóval, köztük a News Corppal (The Wall Street Journal), a Vox Mediával (The Verge) éz AP (Associated Press) hírügynökséggel. Az üzleti szabályzatuk értelmében a kiadók maguk dönthetik el, hogy tartalmaik milyen formában jelenjenek meg a keresőben, ha egyáltalán engedélyezik ezt.

Most hogy az új kereső színre lépett, értelmet nyert a Bing közelmúltbeli húzása is, melynek során AI-alapú válaszokkal támogatták meg a Microsoft keresőjét is. Hogy a SearchGPT képes lesz-e valódi kihívóvá válni a keresők 91 százalékban egyfelé billenő piacán, azt még nehéz lenne most megmondani, de az biztos, hogy jelenleg éppen kellemetlen pillanatokat okoz a Google fő részvényeseinek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.