Hirdetés

Hogy mi teheti jobbá a világot? A 2024-es MakeITcircular verseny egészen biztosan



|

A Körforgásos Fogyasztási Charta népszerűsítésének érdekében rendezik meg az újabb versenyt.

Hirdetés

Elkezdtek körvonalazódni a MakeITcircular 2024 versenyének részletei, ami az idei Maker Faire Rome részeként kerül megrendezésre. A jelentkezési határidőt már most érdemes felvésni, ez 2024. október 3., a fődíj pedig nem kevesebb mint 3000 euró lesz. A jelentkezés ide kattintva érhető el. De miről is van szó tulajdonképpen?

A MakeITcircular célja a "Körforgásos Fogyasztási Charta" (Circular Consumption Charter), továbbá az újrahasznosítás, újrafelhasználás, valamint a közös tervezés értékeinek népszerűsítése. A lineáris gazdasági modell helyett a körforgásos, avagy körkörös gazdaságra való áttérés elengedhetetlen a fenntartható gazdasági növekedéshez és a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

A verseny célkitűzései között szerepel a termékek és ipari folyamatok környezeti hatásainak tudatosítása, a körkörösség és az ökológiai lábnyom ismereteinek terjesztése, valamint a tartósság, megosztás, javítás és újrafelhasználás értékeinek előmozdítása. 

Hirdetés

A versenyre minden nagykorú természetes személy, cégek, szervezetek, alapítványok és más jogi személyek jelentkezhetnek. Az Értékelő Bizottság kiválasztja a nyertes projektet, és három különdíjat is kioszt. A nyertes projekt 3000 euró pénzjutalomban részesül, míg az első és második különdíj 1000-1000 euró. Emellett az Assoutenti Association által kiosztott Antonietta Boselli Különdíj is egy további 1000 euró értékű jutalom.

A 2023-as MakeITcircular verseny nyertese az IOTILIZE projekt lett, amely az ipari hulladék mennyiségét követi nyomon, ezzel növelve a hulladékgyűjtés hatékonyságát. A második helyezett az iGreen Cover lett, amely komposztálható iPhone tokokat készít. A harmadik helyezett pedig a CARTONECO "REGIONAL" APEA projekt volt, amely FSC tanúsítvánnyal rendelkező melléktermékekből új innovatív termékeket hoz létre. Az Antonietta Boselli Különdíjat a RestART projekt kapta, ami a mechanikai, elektromos és elektronikai javítást népszerűsíti.

Az Értékelő Bizottság tagjai között találjuk Maria Alliney-t, az Assoutenti főtitkárát, Alessandra Colombót a Versalistól, Alessandro Ranelluccit, a Maker Faire Rome kurátorát, és Davide Zanont a CODICI-tól. A versenyt az Innova Camera, a Római Kereskedelmi Kamara különleges ügynöksége, valamint a CNCU fogyasztói szervezetek támogatják.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.