Hirdetés

Hatalmas vízkészlet rejtőzhet a Mars felszíne alatt



|

A mostani felfedezés a marsi élet bizonyítékainak keresésében is újabb támpont lehet.

Hirdetés

Izgalmas felfedezést tettek a NASA kutatói, miután kielemezték a Mars InSight Lander nevű űrszonda által begyűjtött négy évnyi adatot. A leszállóegység még 2018-ban ért földet a Marson, ahol egy szeizmográf segítségével rögzített különböző rezgéseket. A küldetés 2022 decemberében ért véget, ez idő alatt pedig több mint 1319 rezgést sikerült regisztrálnia a szondának.

A tudósok a szeizmikus hullámok terjedési sebességének mérésével ki tudták számolni, hogy milyen anyagon haladhattak keresztül a legnagyobb valószínűséggel a hullámok. Ezt a technikát egyébként a Földön is gyakran alkalmazzák: így keresik a vizet, az olajat és a földgázt a felszín alatt.

Hirdetés

A kutatók a hullámokat elemezve arra jutottak, hogy folyékony vízkészlet lehet jelen a Marson, nagyjából 10-20 kilométer mélységben - adta hírül a BBC. A bolygó pólusainál egyébként van víz, mi több, a légkörben is van pára, viszont folyékony vízkészletre utaló jeleket korábban még nem azonosítottak a bolygón.

A Mars korábbi felszíni vizsgálatai azt találták, hogy az ősi időkben folyók és tavak is voltak a planétán, viszont hárommilliárd éve sivatag borítja. Régóta foglalkoztatja a kutatókat a kérdés, hogy hová tűnt a felszíni víz, amivel kapcsolatban többnyire csak találgatni tudnak. Azt sejtik, hogy a Mars légkörének elvesztésével egy időben a víz egy része az űrben kötött ki.

A folyékony víz felfedezése egyébként a marsi élet bizonyítékainak keresésében is fontos támpont lehet a jövőben.

"Folyékony víz nélkül nincs élet. Ha tehát vannak lakható környezetek a Marson, akkor azok most mélyen a föld alatt lehetnek."

- magyarázta Michael Manga, a kutatásban résztvevő egyik szakértő.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.