Hirdetés

Hamarosan már mobillal is igazolhatjuk magunkat - ezzel indul Magyarországon a digitális állampolgárság



|

Szeptembertől nem muszáj többé magunknál tartanunk az okmányainkat, elég lesz elővenni a telefont, ha a rendőr igazoltatni akar.

Hirdetés

Május óta elérhető a Digitális Állampolgárság Program app, amely kezdetben kis túlzással csak a helyet foglalta a mobilunkon, ám a kormány azt ígérte, hogy az Európai Unió digitális személyazonosságról szóló rendeletével összhangban kifejlesztett alkalmazás funkcióit fokozatosan bővíteni fogja. Az iOS-re és Androidra egyaránt megjelent DÁP appot már most letölthetjük, és a regisztrációt is elvégezhetjük, de az utóbbihoz fel kell keresnünk egy kormányablakot. Azt ott kapott egyszer használatos kóddal élesíthetjük az alkalmazást, hogy aztán ősztől jöhessenek a hasznos funkciókat hozó frissítések.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebookon megosztott videójában közölte, hogy várhatóan szeptembertől a DÁP app már alkalmas lesz arra, hogy igazoljuk magunkat a rendőrnél, vagyis nem kell ehhez a személyi igazolványunkat, vagy a célnak megfelelő más, fényképes okmányunkat magunknál tartanunk.

Hirdetés

A személyes adatainkat egy helyen találjuk majd meg a mobilalkalmazásban, és azokat hitelesítve lehet letölteni, illetve továbbítani, ezzel is megkönnyítve az ügyintézést. Emellett digitális aláírásra is lehet majd használni az appot, az ily módon született dokumentumokról pedig azt kell tudni, hogy közhiteles magánokiratnak minősülnek, és azokat nemcsak Magyarországon fogadják el, hanem az EU minden tagállamában.

Erkölcsi bizonyítvány igénylésére szintén alkalmas lesz az app, és akár időpontot is foglalhatunk rajta keresztül a kormányablakokba a legnépszerűbb ügyféltípusokban - tette még hozzá az államtitkár.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.