Hirdetés

Hamarosan egy normál méretű szemüveggel az éjszaka sötétjében is tökéletesen láthatunk majd



|

Egy új technológiának köszönhetően már nem kell katonának vagy vadásznak lenni az éjjellátáshoz.

Hirdetés

Az éjjellátót nyilván nem most találták fel, főként speciális foglalkozást folytató személyek használják, például a készenléti rendőrök, katonák, vagy vadászok. Az ilyen speciális technológiával készülő eszközöknek egyetlen komoly hátulütőjük van, ez pedig a méretük.

Annak, hogy ezeket ilyen nagyra tervezik, megvan az oka. Egy nagyon komplex rendszer az, amit be kell építeni ezekbe az éjjellátókba, amelyben a fotonoknak egy lencsén keresztül kell egy elektronikus képerősítő csőbe eljutniuk. Egy ausztrál kutatócsoport most azon dolgozik, hogy a nagy méretű és kényelmetlen kütyük helyett egy sokkal kényelmesebb, kompaktabb megoldást hozzon létre.

Alapesetben az éjellátókba épített technológia két részből áll. Mint a napelemekben, egy érzékeny fotókatód a fény elemi részecskéit elektronokká alakítja át, és ezek azután egy milliónyi lyukkal ellátott mikrocsatorna-lemezbe jutnak, ahol megsokszorozzák az elektronok számát.

Hirdetés

Ezt követően az elektronok egy foszforral bevont képernyőre áramlanak, és amikor úgynevezett fényporral találkoznak, megvilágítják azt zölden. Ez a jelenség hozza létre a képet, mely a szemüveg-szerű eszköz lencséin elevenedik meg, egy úgynevezett kriogén hűtés után, ami megakadályozza a hőzaj felerősödését. Ezek az eszközök bár jól működnek, azonban túl nagyok, és ráadásul blokkolhatják a látható fényt.

A projekten dolgozó ausztrál szakemberek szerint van egy működőképes módszer, ami segíthet érdemben csökkenteni ezeknek a méretét. Azt általuk kidolgozott fotómanipuláció módszere lényegében úgy működik, hogy at összes feldolgozási lépést egy új útvonalra tereli. A rezonáns metafelület növeli a fény részecskéinek energiáját, bevonva őket a látható fény spektrumába, ami szükségtelenné teszi az elektronok átalakítását.

Mivel a folyamat szobahőmérsékleten zajlik, a költséges hűtés feleslegessé válik. Ennek köszönhetően az éjjellátáshoz szükséges technológia elfér akár egy egy grammnál is könnyebb filmbem, ami szűrőként áttehető egy hagyományos szemüvegre. Az így létrejött innovatív eszköz alkalmas az infravörös és látható fények egyidejű érzékelésére.

A jelenlegi fejlesztés egyébként egy korábbi, kevésbé működőképes módszer továbbfejlesztéséből származik. Az új projekt melyben a használt metafelület anyagát cserélték ki olyanra, amely a látható tartományban teljesen átlátszó, így lényegesen hatékonyabb. Ez pedig jó hír a felügyeleti, az autonóm navigáció és a biológiai képalkotó iparágak számára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.