Hirdetés

Ha kedvelnek a szúnyogok, de te őket nem, ennek örülni fogsz



|

A méregmentes módszer másfél hetes védelmet nyújt.

Hirdetés

Nyár derekán általában a forróságra panaszkodnak a legtöbben, különösen, amióta nem telik el hónap a korábbi hőmérsékleti rekordok megdőlése nélkül. Bár rendkívül kellemetlen tud lenni valóban a kánikula, azonban a nyár egy másik hátulütőjéről, a szúnyogokról így sem tudja teljesen elterelni a figyelmünket.

Ha nem szeretnénk, hogy készületlenül érjen minket az első komolyabb invázió, nyár elején a sokfaktoros napvédő krém mellé be kell szerezni néhány flakon szúnyogriasztót is. Ezek a szerek, mindamellett, hogy nem a kifinomult illatukról híresek, a bőrre fújva ragacsos hatást keltenek, és gyakran a ruhán is foltot hagynak, arról nem is beszélve, hogy néhány óra elteltével kezdhetjük is előröl az egészet.

Egy új módszer most rendhagyó módon nyúlna a problémához, hiszen a bőrre juttatott kemikália helyett, más módon tartja távol tőlünk az éhes vérszívókat. A kísérleti fázisban lévő anyag állítólag 11 napon át képes tőlünk távol tartani őket, és ehhez kémiai anyagok helyett egy olyan baktériumot használ, ami egyébként is gyakran van jelen a bőrünkön.

Hirdetés

A kapcsolódó kutatás szerint a nőivarú szúnyogok rendkívül válogatósak, és számukra fontos szempontok szerint döntik azt el, hogy kinek a véréből lakmároznának. Ezt befolyásolhatja az emberi bőr felületi hőmérséklete, az azon lévő mikrobák által kibocsátott illatanyagok, illetve a szén-dioxid esetleges jelenléte is.

Ezt a biológiai tényt használták fel az új szúnyogriasztó megalkotásában résztvevő kutatók. A szárnyas vámpírok egyik kedvence a tejsav, melynek illatára fokozott hajlandóságot mutatnak az érintett személy megcsípésére. Az új, innovatív megoldás azt vette célba, hogy valamilyen módszerrel érdemben csökkentse a számukra kívánatos anyag jelenlétét a bőrünkön.

Ehhez a kutatásban résztvevő szakemberek genetikailag módosított Staphylococcus epidermidis és a Corynebacterium amycolatum baktériumokat használtak. Az első állatkísérletek azt mutatták, hogy akár 11 napon át 64,4 százalékkal kevesebb szúnyog támadta meg a kezelt egereket, mint kezeletlen társaikat. Ezt sokkal hosszabb idő, mint, amit a korábbi módszerek bármelyikével is sikerült elérni.

Az ígéretes fejlesztés egyelőre még nem kerül forgalomba, de ha megkapja a szükséges engedélyt, az forradalmasíthatja a szúnyogriasztásra használt módszereket a közeljövőben. Abban is újat hoz a biológiai szer, hogy semmilyen mérgező anyagot nem tartalmaz, ami bőrünk mellett a teljes élővilágnak is jó hír.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.