Hirdetés

Furcsa fénycsík jelent meg az afrikai égen



|

Egyesek űrszemétre tippeltek, de elvileg nem nekik lett igazuk.

Hirdetés

Augusztus utolsó hétvégéjén ritka égi jelenség szemtanúi lehettek a dél-afrikai St Francis Bay környékén élők. Helyi idő szerint 8:30 és 9 óra között egy fényes csík jelent meg az égen, amelyet sokan hangrobbanás és földrengésszerű remegés kíséretében érzékeltek. A tudományos konszenzus szerint a jelenség egy meteornak tulajdonítható, nem pedig űrszemétnek, mint ahogy azt sokan először gondolták.

A szakértők szerint a meteor körülbelül autóméretű lehetett, és nagy sebességgel lépett be a Föld légkörébe. A Wits Egyetem professzora, Roger Gibson elmondta, hogy a meteor a légkörben tapasztalt nagy sebesség hatására darabjaira hullott szét, ami magyarázatot ad arra, hogy a több mint 100 kilométerre található Kirkwoodban is találtak belőle darabokat. A hangrobbanást még a 200 kilométerre lévő Plettenberg-öbölben is hallották.

Hirdetés

Dél-Afrikában mindössze 51 meteoritot tartanak számon, és az utolsó becsapódás több mint 50 évvel ezelőtt történt. A legutóbbi meteoritdarabokat 1973-ban, Lichtenburg városa közelében találták meg. Az ilyen meteoritok rendkívül ritkák és nagy tudományos jelentőséggel bírnak, mivel bepillantást nyújtanak a Naprendszer működésébe és eredetébe.

A kutatók kiemelik a becsapódások dokumentálásának és a minták felkutatásának fontosságát, és arra kérik a szemtanúkat, hogy osszák meg tapasztalataikat a jelenségről.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.