Hirdetés

Forradalmian új módszerrel mérsékelték az epilepsziás rohamait egy 13 éves fiúnak



|

Ez az első ilyen eset, ami sokaknak jelenthet óriási életminőség javulást a jövőben.

Hirdetés

Evolúciókutató szakemberek egybehangzó véleménye szerint az emberi fejlődés csúcsa az orvostudomány. Ezt arra alapozzák, hogy nincs más olyan tudományág, mely az orvosláshoz hasonló hatást tudna gyakorolni az emberi életminőségre. Ma már rengeteg olyan gyógyszer és eljárás létezik, melynek hiányában 100 éve még nagy valószínűséggel belehalhattunk volna számos, ma már gyógyítható betegségbe

Az Elon Musk-féle Neuralink egy új úton indult el néhány éve, melynek egészségügyi programjában már emberi agyba is ültettek olyan chipet, melynek segítségével egy végtag bénulásos beteg képes agyi tevékenységével mozgatni egy egérkurzort, illetve egyszerűbb feladatokat végrehajtani a számítógépen. Azóta egyébként egy ausztrál cég, a Synchron is beszállt hasonló fejlesztésével a játékba.

Egy Egyesült Királyságban élő, súlyos epilepsziával küzdő kamasz fiú most egy hasonló projekt első emberi pácienseként kapott lehetőséget arra, hogy egy agyba ültetett eszköz segítségével úrrá lehessen gyakori rohamain. Oran Knowlson az epilepsziának egy rendkívül ritka és veszélyes változatában, a Lennox-Gastaut szindrómában szenved, amelynek legkellemetlenebb velejárói a hagyományos kezelésekkel szembeni rezisztencia, és a sokkal gyakoribb rohamok.

Hirdetés

A 13 éves fiú a beültetését megelőzően 3 éves kora óta egyetlen napja sem telt el rohamok nélkül, ellenben olyan is előfordult, hogy 24 óra leforgása alatt akár több százat is átélt. Ezek gyakran okoztak nála eszméletvesztést, sőt nem egyszer újra is kellett éleszteni légzésleállás miatt. Most, a beavatkozás után, a koponyacsontban elhelyezett eszköz elektromos jeleket továbbít az agya érintett részeinek, melynek köszönhetően 80 százalékkal csökkent a rohamok száma.

Oran hozzátartozói szerint a fiú sokkal élénkebb és közlékenyebb a beavatkozás óta. Olyan mértékben javított ez a hangulatán és életkedvén is, amit korábban elképzelhetetlennek tartottak. Elkezdte visszanyerni önállóságát, és bár továbbra is lehet számítani ezekre az epizódokra időnként, az eddig rendkívül szigorú keretek közt élt élete 180 fokos fordulatot vett a beültetésnek köszönhetően.

Ahogy Oran Knowles az innovációnak köszönhetőn most egy új, sokkal reménytelibb fejezetet nyithat az elmúlt évtized kétségbeejtő állapota után, úgy ez a lehetőség adott még sok hasonló állapottól szenvedő sorstársának is. A humán kísérletek még nem zárultak le, 22 további páciensbe fognak ilyen eszközt beültetni mielőtt végleg szabad utat kapna az eljárás, amihez most toborozzák az önként jelentkező betegeket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.