Hirdetés

Fontos lépéseket tesz a Microsoft, hogy megelőzze a következő kékhalál-incidenst



|

Bár a redmondi vállalat közvetlenül nem volt felelős a CrowdStrike-katasztrófát előidéző hibáért, most bejelentette, hogy jelentős változtatásokat fog végrehajtani.

Hirdetés

A Windows érintettsége miatt a Microsoft renoméja is megszenvedte a júliusi CrowdStrike-incidenst, annak ellenére, hogy a redmondiak viszonylag hamar tisztázták: nem ők okozták a kliensek és végpontok leállását, bármennyire is ez látszott a kijelzőkön megjelenő kékhalálból. A CrowdStrike végül teljes mellszélességgel kiállt, és felelősséget vállalt a hibáért, amely több mint 8,5 millió gépet bénított meg, ezzel egyes becslések szerint világszerte legalább 5 milliárd dolláros veszteséget okozva.

Bár a Microsoft közvetlenül nem volt felelős a hibáért, a történtek arra késztették a redmondi óriást, hogy átgondolja az operációs rendszere körüli biztonsági procedúrákat - adta hírül a CNBC. A vállalat ennek értelmében bejelentette, hogy jelentős változtatásokat fog végrehajtani a Windows rendszerben. A Microsoft egy szeptember 10-ei biztonsági konferencia keretein belül fogja részletezni a fontosabb tudnivalókat a főbb iparági szereplők, a kiberbiztonsági cégek és a kormányzati képviselők számára.

Hirdetés

Az ügyhöz közel álló források szerint az elsődleges célkitűzés, hogy a harmadik felek szoftverei ne tudják egészen az összeomlásig tolni a rendszert. Erre az úgynevezett eBPF névre keresztelt technológia jelenthet megoldást, ami idő előtt ellenőrzi az operációs rendszer magjába épülő bővítések helyességét és működőképességét. Megoldás gyanánt felmerült még a memóriabiztos Rust programozási nyelv használata is, amit az utóbbi időben egyre gyakrabban alkalmaz a Microsoft.

Egyes bennfentesek úgy látják, hogy a redmondi vállalat még arra is nyitott lenne, hogy teljeskörűen blokkolja a Windows kernelhez való hozzáférést, viszont ez nagy valószínűséggel drasztikusabb következményekkel járna. Ebben az esetben a versenytársakban felmerülhet az aggodalom, hogy a szoftverük hátrányosabb helyzetbe kerül a redmondiak belső biztonsági termékeivel, többek között a Microsoft Defenderrel szemben.

Szeptember 10-én minden bizonnyal kiderül, hogy milyen intézkedéseket tervez életbe léptetni a vállalat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.