Hirdetés

Fénykép készült a titokzatos kínai űrrepülőről



|

Nagyon keveset tudni Kína Senlung nevű űrrepülőgépéről.

Hirdetés

Kína titokzatos, legénység nélküli űrrepülőgépe, a Senlung, 2020 óta már két sikeres küldetést teljesített. A legutóbbi misszió több mint 250 napig tartott, és 2023 decemberében ismét útnak indították a járművet. Az űrrepülőgépről kevés információ áll rendelkezésre, de ismert, hogy időnként kibocsát valamilyen tárgyat a pályára állása során.

A legutóbbi ilyen esemény májusban történt, amikor egy ismeretlen objektumot bocsátott ki a jármű. Jonathan McDowell asztrofizikus szerint az objektum egy szubműhold vagy valamilyen berendezés lehet, amelytől az űrrepülőgép a leszállás előtt megszabadul. Azonban a kínai hatóságok hivatalosan nem ismerik el a Senlung létezését.

Hirdetés

Július 30-án egy amatőr csillagász, Felix Schöfbänker, Felső-Ausztriában sikeresen készített felvételeket a Senlungról, amikor az az ország felett haladt el. A felvételek alapján úgy tűnik, hogy a jármű napelemekkel nyer energiát, és talán antennák vagy más berendezések is láthatóak rajta. A megfigyelések szerint a Senlung jelenleg 350 km-es magasságban kering a Föld felett, ami alacsonyabb az eddig megszokott pályájánál.

A 9,1 méter hosszú eszköz hamarosan visszatérhet a Földre, és az amerikai űrhaderő is folyamatosan figyelemmel kíséri mozgását.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.