Hirdetés

Felvételt tettek közzé a Holdra induló tajkonauták űrruhájáról



|

2030-ban már ebben kelnének útra.

Hirdetés

Bár az űrkutatás sokáig a két versengő blokkot vezető országok privilégiuma volt, mára több ambiciózus nemzet is saját programba fogott a sztratoszférán túli világ meghódítására. Ma már a NASA és a Roszkoszmosz mellett az ESA, Kína, India és Japán is saját programot indított a nagyhatalmi törekvések mentén.

Az indulást követően mára már minden versenybe lépő ország ért már el kisebb-nagyobb sikereket, és számos terv van még talonban űrutazásokkal és közeli égitestek meghódításával kapcsolatban. Ezek közül a jelenleg legjelentősebb erőforrásokat felemésztő projektek többnyire a legközelebbi objektumot, a Holdat vették célba.

A 60-as évek óta státuszszimbólumként tekintettek bolygónk állandó kísérőjére, és konkrétan mindenki presztízskérdést csinált abból, hogy valamilyen formában meghódítsa azt. Ez különböző autonóm utakkal már meg is valósult az elmúlt év során, de többnyire mindenki csak az emberes küldetések előkészítéseként tekint ezekre.

Hirdetés

Kína is szeretné saját programjában eljuttatni embereket szállító eszközét a Holdra még az évtized utolsó évében. Most bemutatták azt a speciális űrruhát, amelyben a kínai űrhajósok, vagyis tajkonauták kilépnének a szállító járműből az égitest felszínére, ahol az 1970-es évek eleje óta nem járt már élő ember.

A kínai állami televízió adásában mutatták be az új vörös és fehér színekből álló speciálisan kialakított öltözetet, mely képes ellenállni a Holdon tapasztalható szélsőséges körülményeknek is. A ruházaton dolgozó mérnökök ígérete szerint, az alkalmas lesz arra, hogy viselőjét megvédje a hőmérsékleti hatásoktól, a portól és a sugárzástól. Mindamellett, hogy az eszközt még kamerákkal is felszerelték, kialakításának köszönhetően kényelmesen lehet benne mozogni is.

A felvételen az látható, amint két űrhajós Csikang Csaj és Japing Vang bemutatja a kínaiak által fejlesztett űrruhát. Egyértelműen látszik, hogy könnyű használni, hiszen a felvételen szereplők guggolnak, féltérdre ereszkednek, sőt létrán is képesek mászni benne. Bár az elsődleges szempont a használhatóság volt, vállaltan ügyeltek arra is, hogy jól mutassanak benne a Holdra utazók.

Jelen állás szerint egy 2026-os és egy 2028-as előkészítő utat követően 2030-ban kezdetét venné az első kínai emberes Hold-misszió. Ezt követően további nagyszabású tervei vannak a Kínai Nemzeti Űrügynökségnek, melynek keretében 2035-re szeretnének egy bázist építeni bolygónk egyetlen holdjának déli sarkánál, ahonnan a jövőbeni Mars-expedíciókat indítanák.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.