Hirdetés

Fák vizsgálatával derítették ki magyar kutatók, hogy mikor volt pontosan egy közel 2700 évvel ezelőtti napkitörés



|

Tudták, hogy régen volt, de fák évgyűrűinek radiokarbonos vizsgálatával azt is meg lehetett mondani, mely évben.

Hirdetés

A HUN-REN Atommagkutató Intézet (ATOMKI) kutatói az Arizonai Egyetemmel, valamint szlovák, orosz és brit intézetekkel együttműködésben pontosították, hogy mikor volt az egyik olyan intenzív napkitörés, amelyről több történelmi feljegyzés is született. A legjobban dokumentált ilyen esemény 774-775 környékén zajlott le, ezt a világ 34 különböző helyén tudták fák évgyűrűiből kimutatni.

A mostani vizsgálatok kiderítették, hogy a korábbi hittel ellentétben nem időszámításunk előtt 660-ban, hanem i.e. 664 nyarán volt megfigyelhető a szóban forgó jelenség. A vizsgálathoz használt minták Szibériából, a Jamal-félszigetről és az Altaj-hegységből származtak, ezeket német tölgyfák és japán cédrusfák adataival vetették össze.

Hirdetés

Eltérést találtak a radiokarbon jelek csúcsainak időbeli elhelyezkedésében, ez 1-2 év időcsúszásnak felel meg. Az eltérő időpontokat a radiokarbon körforgásos modelljével sikerült összhangba állítaniuk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.