Hirdetés

Ezért teljesít gyengén a mesterséges intelligencia, ha viccekről van szó



|

Átfogó magyarázatot kaptunk arra, hogy miért nem működnek az AI-generálta poénok.

Hirdetés

A ChatGPT 2022 novemberi bemutatkozását követően hatalmas figyelem irányult a mesterséges intelligenciás megoldásra, ami azóta jelentős fejlődésen esett át. Az AI egyre több területen versenyez az emberi képeségekkel, viszont ha a humor, hovatovább az ütős poénok generálása kerül előtérbe, a technológia rendre kudarcot vall. A kutatók nemrégiben átfogóan vizsgálták ennek okait.

A kísérlet során a Google DeepMind szakemberei 20 olyan profi humorista tapasztalatait vették számításba, akik munkájuk során rendszeresen használnak mesterséges intelligenciát. A kutatásban a két legismertebb AI-modellt, a ChatGPT-t és a Google Geminit használták.

Hirdetés

A résztvevő humoristák többsége arról számolt be, hogy míg a kreatív folyamatok és az ötletelés során élvezték a chatbotok használatát, a végeredménnyel egyáltalán nem voltak megelégedve. Elmondták, hogy bár standup estjük struktúrájának kialakításában meglepően hasznos volt az AI, az általa írt viccek unalmasak és sablonosak voltak.

A kutatók szerint a gyenge minőségű vicces anyagok létrehozásban nagy szerepet játszanak azon biztonsági szűrők, melyeket az OpenAI és a Google arra használ, hogy meggátolja modelljeit az erőszakos vagy rasszista tartalmak generálására irányuló magatartásformáktól. Ennek következtében a standup estek szerves részét képző, a humoristák által gyakran alkalmazott, szexuálisan túlfűtött, sötét humorral operáló csattanók azonnal kiesnek a pikszisből.

A kutatás vezetője, az egyébként szabadidejében improvizációs humoristaként tevékenykedő Piotr Mirowski elmondta, hogy az ilyesfajta túlzott kontroll megfosztja a modelleket attól, hogy igazán viccesek legyen, poénjaik jól működjenek.

A kísérlet rámutatott továbbá a nagy nyelvi modellek (LLM-ek) elfogultságára is. A kutatásban részt vevő humoristák közül többen is arról számoltak be, hogy a chatbotok nem képesek komikus monológokat generálni például egy ázsiai nő szemszögéből, míg ugyanezt egy fehér férfi nézőpontjából kérdés nélkül megteszik.

Tuhin Chakrabarty, a Columbia Egyetem számítástechnikai kutatója megemlítette, hogy a humor egyik kulcsfontosságú eleme, a meglepetés is nehézséget jelent az AI-modellek számára. A chatbotok a normák betartására és szabályszerűségre törekszenek, ez pedig alapjaiban fosztja meg őket a kreatív írás, az ütős poénok megalkotásának képességétől.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.