Hirdetés

Ezek lesznek az Android 15 legjobb új funkciói



|

Az Android 15 minden korábbinál előbb érkezhet: a Google Pixel 9 sorozat premierje augusztus 13-án lesz, jó eséllyel ekkor debütál az operációs rendszer új verziója is. Bemutatjuk a legjobb funkcióit.

Hirdetés

Több fontos változást is fog hozni az Android 15, és még csak nem is kell a képzeletünkre hagyatkoznunk ezeket illetően, mert különféle tesztverziók már április óta elérhetők. Ezeknek hála mostanra jól körvonalazódott, hogy pontosan mire is számíthatunk. Ebből az rajzolódik ki, hogy forradalmi előrelépés a 15-ös változatban nem igazán lesz, de így sem maradunk azért újdonságok nélkül. Persze rengeteg olyan új funkció van, amiket a Google nem maga talált fel; több olyan szolgáltatás is érkezik például az Android 15-be, amit más gyártók már nagyon régóta biztosítanak saját kezelőfelületeiken keresztül. De nézzük a legfontosabbakat!

1. Műholdas kapcsolat támogatása

Az Android 15 natív módon tudja majd használni a műholdas hálózatokat, és rajtuk keresztül SMS, MMS és RCS üzeneteket küldhet. Valami hasonlóra az iOS már most is képes: az iPhone 14 és 15 telefonok segélyhívások esetén tudnak műholdas hálózatra csatlakozni. (De az iOS 18 megjelenését követően az Apple is megnyitja az utat az általános jellegű használatnak.) Fontos viszont azt is tudni, hogy attól még, hogy az Android 15-ben ez a funkció natív módon benne lesz, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy minden telefon képes lesz kihasználni - a műholdas kapcsolathoz ugyanis speciális chip és adott esetben előfizetés is szükséges.

2. Alkalmazások archiválása

A Google operációs rendszere nagyon régóta képes arra, hogy az egyes alkalmazásokhoz tartozó adatokat a felhőbe mentse. Ez egyfajta biztonsági mentésként szolgál, de ez a funkció akkor is hasznos, ha például telefont váltunk, és át kell az új készülékre költözni - illetve még akkor is, ha mondjuk helyhiány miatt törlünk a mobilról pár alkalmazást, később viszont újra feltelepítjük. A felhőalapú mentéssel viszont több gond is van.

Az egyik az, hogy sokan ódzkodnak a privát adatok felhőben való tárolásától, de az is probléma, hogy ezek a mentések csökkentik a Google-fiókhoz tartozó tárhely méretét is (még akkor is, ha a Google csak 57 napig őrzi meg az információkat). Nos, az Android 15-től kezdődően az alkalmazásokat és azok adatait már nemcsak a felhőbe menthetjük, hanem a telefon saját tárhelyére is. Ez nem teljesen egyenértékű megoldás, hiszen a telefonon az app által foglalt tárhely nem szabadul fel teljes mértékben, mégis előrelépés. Az archivált szoftverek ikonja egyébként nem tűnik el a telefonról, hanem szürkére vált, amikor pedig rányomunk, az OS újra feltelepíti a szóban forgó alkalmazást.

Hirdetés

A helyi mentés hatalmas járulékos előnye, hogy nemcsak azoknál az alkalmazásoknál működik, amiket a Google Play Store-ból töltünk le, hanem minden, a telefonon lévő appnál bevethető. Sőt, a rendszer akár arra is képes, hogy automatikusan archiváljon szoftvereket, ha például egy új alkalmazást szeretnénk telepíteni, de nincs ehhez elég szabad hely a telefonon.

3. Biztonságos tárhely

A Samsung telefonokban régóta meglévő funkció a Biztonságos mappa, amelybe alkalmazásokat telepíthetünk és képeket, dokumentumokat (vagy bármilyen más fájlt) másolhatunk. A Biztonságos mappa csak ujjlenyomattal vagy kóddal nyitható, így egy extra biztonsági réteget jelent például a banki alkalmazások számára, de kiválóan védi a privát fotókat is. Az Android 15-ben Private Space néven érkezik egy nagyon hasonló szolgáltatás, ami azt jelenti, hogy innentől a biztonságos tárhely nemcsak a Samsung felhasználók kiváltsága lesz, hanem mindenki használhatja majd. A biztonságos tárhelyhez akár másik Google-fiók is hozzárendelhető, ha szeretnénk.

4. Lopás elleni zár

A Google egy olyan új funkciót is bevezet, amelytől a telefonlopások számának csökkenését várja. A rendszer automatikusan felismeri, ha a mobilt valaki kikapja használója kezéből, és elkezd vele rohanni - ilyenkor az OS automatikusan lezár. Ám nem is ez az igazán lényeges a dologban, hanem az, hogy a telefont akkor sem fogja tudni a tolvaj használni, ha gyári visszaállítást végez rajta (amire akár úgy is van lehetőség, ha a telefont PC-re köti). Ugyanis az Android 15-nél, ha lopás miatt zárt le a telefon, először csak azt a fiókot lehet majd regisztrálni a készüléken új telepítésnél is, amivel korábban használták.

5. Érzékeny értesítések

Az Android 15 képes lesz felismerni a kétlépcsős azonosítás során küldött SMS üzeneteket és e-maileket, és ezeket nem mutatja meg, ha a telefon képernyője le van zárva - továbbá korlátozza a hozzáférést is, hogy csak a valóban megbízható szoftverek tudják kezeli az ilyen értesítéseket.

6. Fejlett képernyővideók

Az Android a 11-es változat óta tudja videóban rögzíteni a képernyő tartalmát, a 15-ös kiadásban ehhez kapcsolódóan egy új funkció jelenik meg; nevezetesen az, hogy lehetőség nyílik akár arra is, hogy a videóba csak egy alkalmazás tartalma kerüljön be, ne a teljes képernyő. Ez az opció azért hasznos, mert így nem kell aggódni amiatt, hogy a felvételkészítést megzavarja mondjuk egy éppen beérkező üzenet.

7. Jobb képernyőmegosztás

Ugyanez működik pepitában akkor is, ha nem képernyővideó készül, hanem a telefon képernyőjét szeretnénk megosztani más eszközzel, mondjuk egy tévével. Ilyenkor nem kell többé a teljes képernyőt megosztani, csinálhatjuk majd azt is, hogy csak a böngésző vagy csak a videolejátszó alkalmazás tartalmát küldjük tovább.

8. Kihajtható készülékek jobb támogatása

A Google már eddig is sokat dolgozott azon, hogy a kihajtható telefonok támogatását javítsa, ám az Android 15 szintet lép ezen a téren is. Fontos kényelmi és egyben biztonsági funkció, hogy be lehet majd állítani rendszerszinten, hogy a telefon becsukásakor az alkalmazások átkerüljenek-e a külső kijelzőre vagy sem. Lesz továbbá egy új tálca, amit a nagyképernyős telefonok tulajdonosai akár állandóra is kint tarthatnak, segítve ezzel a gyakran használt alkalmazások gyors elérését. Nagyjából olyasmire kell gondolni itt, mint a Windows Tálcája.

9. Prediktív visszalépés

Ennek a funkciónak már az Android 14-ben meg kellett volna jelennie, de a Google végül amellett döntött, hogy elhalasztja a bevezetést, részben valószínűleg azért is, mert nemcsak az operációs rendszer, hanem az alkalmazások támogatása is szükséges ahhoz, hogy a prediktív visszalépés megfelelően működjék. Az Android 15-ben viszont most már tényleg elérhető lesz ez a szolgáltatás, amelynek jelentősége elsősorban abban rejlik, hogy már a mozdulatsor befejezése előtt láthatóvá válik, hogy a visszalépést követően hova fogunk a rendszerben (vagy az alkalmazásban) megérkezni.

10. Új Bluetooth funkciók

Az Android 14-ig bezárólag a Bluetooth kapcsolat aktiválását követően muszáj volt belépni a beállítások közé, ha rögtön csatlakozni is szerettünk volna egy közelben lévő eszközhöz. Az Android 15-ben viszont a Bluetooth adapter bekapcsolását követően rögtön megjelenik egy panel, amely mutatja azokat az eszközöket, amelyek elérhetők. Ez megint olyasvalami, ami csak a Google Pixel és néhány más gyártótól származó mobil felhasználói számára újdonság, hiszen - például - a Samsung réges-régen megoldotta ezt a dolgot.

A Google nemrég fejlesztette tovább az eszköz megkeresése funkciót, amely most már akkor is ad esélyt a telefon megtalálására, ha az elveszett vagy ellopott mobil nem csatlakozik az internetre. Ez a funkció Bluetooth alapon működik, és az elveszett telefon, valamint a környezetben lévő más androidos készülékek közötti interakcióra épít. Éppen ezért a Google azt szeretné, ha a Bluetooth minél többet lenne bekapcsolva mindenki telefonján. Az Android 15 ezért nemcsak arra ad lehetőséget, hogy kikapcsoljuk a Bluetooth funkciót, hanem arra is, hogy egyúttal kérjük a rendszert arra, hogy másnap automatikusan kapcsolja azt vissza. Ez egyébként apróságnak tűnik, de kényelmes lehet akár olyan esetben is, ha a Bluetooth vezérlőt például azért kapcsoljuk ki, mert nem szeretnénk, hogy az autó központi egységére vagy a fülhallgatóra csatlakozzon, hiszen ilyenkor az adapter kikapcsolása tűnik a leggyorsabb megoldásnak.

11. Alkalmazáspárok beállítása

Szintén a kényelmet növelő, de csak "másolt" funkció, hogy az Android 15-ben létrehozhatunk alkalmazáspárokat, amiket később együtt fogunk tudni elindítani úgy, hogy rögtön osztott képernyőre kerülnek. Ez a lehetőség elsősorban azoknak hasznos, akik rendszeresen szokták a telefont például úgy használni, hogy videót néznek internetezés közben, vagy böngészőből készítenek jegyzetet - és így tovább.

12. Jobb minőségű webkamera

Az Android 15-ben tovább fejlődik a webkamera funkció is, amely elsősorban jobb minőségű videó átvitelét eredményezi; az Android lehetővé teszi, hogy a telefon kameráját használjuk például videochathez úgy, hogy a mobilt a PC-hez csatlakoztatjuk. Eddig a Google - optimalizációs megfontolásból, elsősorban az akkumulátor kímélése céljából - korlátozta a minőséget. Az Android 15-ben viszont választhatunk majd, hogy a jobb minőséget vagy a hosszabb üzemidőt szeretnénk-e előnyben részesíteni.

13. Jobb üzemidő

Noha az Android 15-ben több olyan intelligens funkció is van, ami nyilván némi extra számítási kapacitást is igényel, a Google azt ígéri, hogy a rendszer fogyasztása összességében így is kedvezőbbé válik. Mégpedig elsősorban annak köszönhetően, hogy az Android 15 az elődjénél sokkal gyorsabban kapcsol energiatakarékos üzemmódba, mint eddig - a Google saját tesztjei alapján ez feltöltésenként akár 3 órányi extra készenléti időt is képes biztosítani.

Mikor lesz elérhető az Android 15 más telefonokra?

Az Android 15 várhatóan a Google Pixel 9 sorozattal együtt mutatkozik be, és minden valószínűség szerint gyorsan meg fogják kapni a frissítést a Pixel 6/6a/6 Pro/7/7a/7 Pro/8/8 Pro modellek is. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy más gyártók termékeire mikor válik elérhetővé a rendszer új változata.

A Samsung például a korábbi évek gyakorlata alapján még az év vége előtt eljuthat oda, hogy minden fontos telefonjára kiadja az Android 15-öt, és valószínűleg hasonló lesz a helyzet a Xiaomi telefonokkal is - utóbbi gyártó például több mobilra is elérhetővé tette már a béta változatokat. A telefongyártók számára egyébként azért tart mindig hosszabb ideig elkészíteni a frissítéseket, mert jellemzően sokkal több modellre adják ki az új változatot, továbbá nemcsak magát a rendszert kell frissíteniük és optimalizálniuk, hanem gondoskodniuk kell arról is, hogy a saját kezelőfelületük is mindenben igazodjék az Android 15-höz. A gyártók közül a Samsung, a Xiaomi, az Oppo, a Vivo, a OnePlus, a Honor, a Motorola, a Nokia, a HMD, a Realme, a Sony, és az ASUS esetében van már elég jó tipp arra vonatkozóan, hogy mely készülékek kapják meg az Android 15-öt, de a neten mindenfelé elérhető listákról azért azt tudni kell, hogy egyelőre nem hivatalosak - jórészt a múltbéli tapasztalatok alapján állították össze őket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.