Hirdetés

Ezek az emberek egy évig voltak elzárva egy idegen bolygón, és ennek jó oka van



|

A NASA négyfős legénysége több mint 12 hónapot töltött el egy, a Mars életkörülményeit szimuláló környezetben.

Hirdetés

A hétvégén ért véget a NASA azon kísérlete, melynek során négy főt tartottak és vizsgáltak marsi életkörülmények között, egészen egy éven át. A programmal az űrügynökség elsődleges célja az volt, hogy felmérje, milyen hatásai lehetnek annak, ha az emberek huzamosabb ideig tartózkodnak a bolygón. A kísérletben két nő és két férfi vett részt, akik 378 napig egy nagyjából 158 négyzetméteres helyiségben töltötték mindennapjaikat.

Az ablaktalan, Mars Dune Alpha névre keresztelt létesítményt 3D-nyomtatással hívták életre. A helyiségben négy hálószoba, egy étkező és közösségirészleg, valamint egy egészségügyi szoba és egy dolgozórészleg kapott helyet. Érdekesség, hogy a bentlakók 22 perces késéssel kommunikálhattak a külvilággal - ezzel szimulálva a marsi körülményeket -, ami azt jelenti, hogy például egy üzenet elküldéséhez is közel fél órára volt szükség.

Hirdetés

A kísérlet a NASA Chapea-programjának keretein belül valósult meg, melynek 2025 tavaszán esedékes második fordulójára nemrégiben újabb önkénteseket kerestek. Tervben van egy harmadik misszió is, amelyre valamikor 2027-ben kerülhet sor, így a kiválasztási folyamat is csak később indul majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.