Hirdetés

Ez gyors menet volt: már nem az Nvidia a világ legértékesebb cége, de persze ez újra bármikor változhat



|

Persze az AI körül forog minden, így a verseny is egyre kiélezettebb.

Hirdetés

Hét elején szenzációként járta be a világsajtót a hír, hogy az Nvidia letaszította a világ legértékesebb cégeiből álló lista éléről a Microsoftot. Azonban a kaliforniai székhelyű grafikai hardvergyártó nem sokáig örvendhetett az impozáns címnek, ugyanis mára a Bill Gates-féle cégbirodalom - rendezve sorait - visszavette a vezetést.

A 134 ezer alkalmazottat számláló redmondi vállalat piaci értéke pénteken a délelőtti órákban meghaladta a 3312 millárd dollárt, míg az Nvidia 3216 milliárd dollárra esett vissza. Ez nem kis hátralépés, ugyanis éppen csak, hogy nem két helyett esett mindjárt, hiszen a harmadik helyet elfoglaló Apple-t, mindössze egy hajszállal tőle lemaradva, 3215 milliárd dollárra értékelték.

Az Nvidia nagyot ment az elmúlt egy-másfél évben, ami többek között annak tudható be, hogy termékeiket nélkülözhetetlenné tették a teljes ágazatot befolyásoló AI-modellekhez. Tulajdonképpen egy hónap alatt tudtak a harmadik helyről "benézni" pár napra az elsőre, mivel május végén még az Apple volt a második a sorban.

Hirdetés

A vállalt felfutása várható volt, ugyanis chipjeinek komoly szerepe van az AI-technológiák szárnylásában. Ezen felül a cég jelentősen profitált a 2020-as Bitcoin bányászat rohamából is, ami a grafikus kártyái eladásának megugrását eredményezte. A vállalat felemelkedését része volt azonban Jensen Huang növekvő ismertségének is, akit szülőhazájában, Tajvanban elért népszerűségének köszönhetően a rajongók szinte rocksztárként kezelnek.

A versenynek azonban koránt sincs vége. Mint egykor a három tenisz legenda Nadal, Djokovic és Federer, úgy váltogatja most egymást a három nagy cégóriás az élen, és az ágazat szakértői szerint ez belátható időn belül ez nem is fog változni. A versenyt nagyban befolyásoló tényezők mint az AI-fejlesztések és azok beépítése saját termékekbe sokat lendíthetnek a versenyen, mely kimondatlanul is becélozhatta a 4 billiós álomhatárt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.