Tekintettel az állattenyésztéssel járó óriási környezeti terhelésére, egyre több vállalat lát potenciált az emberiség fehérjeigényének alternatív módon történő kielégítését célzó megoldásokban. Ezek közé tartoznak a laborban növesztett húsból előállított termékek is, amelyek elterjedésének lökést adhat, hogy az Amerikai Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumától (USDA) két vállalat is engedélyt kapott arra, hogy állati sejtekből készült húskészítményeit értékesíthesse. A zöld utat a minisztérium részéről megelőzte az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság tavalyi jóváhagyása, mely úgy ítélte meg, hogy mindkét cég termékei biztonságosan fogyaszthatók.
Első körben a San Francisco-i Bar Crenn, a Michelin-csillagos Dominique Crenn éttermének (ennek az Upside Foods szállít), illetve Jose Andrés sztárséf Washington DC-ben üzemelő éttermének (ide a Good Meat termékeit várják) vendégei kóstolhatják meg a laborban növesztett csirkehúst. Az előállítás magas költségei és a szűk kínálat (világszerte körülbelül 150 vállalat foglalkozik ilyesmivel) miatt azonban még évekig tarthat, mire az üzletek polcain is megjelennek a készítmények.
Mindazonáltal már most komoly pénzek forognak ezen a piacon, a Good Meat 2022 folyamán nem kevesebb mint 400 millió dollárnyi tőkeinjekciót kapott. A vállalat már 2020 végétől árul Szingapúrba laborban növesztett hús feldolgozásával készült termékeket: hússzeleteket, nuggetseket, darált húst és az indokínai térkésben népszerű satay-készítményeket.
This morning, GOOD Meat received its final round of approval from the USDA and is approved for sale in the U.S. This final approval means that #GOODMeat is declared safe to eat and produce in the United States, marking a groundbreaking moment for cultivated meat. pic.twitter.com/tWeObB400c
— GOOD Meat (@GOODMeat) June 21, 2023
Az Upside Foods pillanatnyilag körülbelül 25 tonna húst tud állati sejtekből előállítani évente, ám azon dolgozik, hogy megnyolcszorozhassa, tehát megközelítőleg 200 tonnára növelje kapacitását néhány éven belül.
UPSIDE Foods just secured full regulatory clearance to produce and sell our cell-cultivated chicken in the U.S., and to celebrate, we’re inviting you to JOIN US for the meal of a lifetime. For details, head to our Instagram page! pic.twitter.com/RBM9JevIQB
— UPSIDE Foods (@UPSIDEfoods) June 21, 2023