Hirdetés

Ez az akkumulátor kisebb, mint egy milliméter



|

A Massachusettsi Műszaki Intézet kutatói akkora akkumulátort raktak össze, mint egy parányi homokszem.

Hirdetés

Az MIT kutatói egy homokszem méretű akkumulátort fejlesztettek, amely orvosi célú, miniatűr robotok működtetésére szolgál. Ezek a robotok az emberi testben végeznének feladatokat, például hatóanyagokat szállítanának célzott helyekre. Az akkumulátor mindössze 0,1 milliméter hosszú és 0,002 milliméter vastag, de mégis képes kisebb szenzorok és aktuátorok üzemeltetésére. Működése oxigén alapú: a levegő oxigénjével cinket oxidál, aminek során 1 V feszültséget generál. Az ilyen típusú cink-levegő akkumulátorokat a hosszú élettartamuk és nagy energiasűrűségük miatt a lítium-alapú akkumulátorok ígéretes alternatívájának tartják. Az eszközök autonómiáját növelnék azáltal, hogy nem igényelnének állandó külső energiaellátást, így kevesebb felügyeletre lenne szükség.

Az MIT által fejlesztett akkumulátor cink elektródája egy platina elektródához kapcsolódik, és egy SU-8 polimer alapra helyezték. Amikor az elektródák a levegő oxigénjével lépnek kapcsolatba, a cink oxidálódik, elektronokat szabadítva fel, amelyek a platina elektródához jutnak, energiát generálva.

Hirdetés

A kutatók szerint ez az energia elegendő lehet robotkarok vagy számítógépes komponensek működtetéséhez. A végső cél az, hogy az akkumulátorokat önállóan működő, orvosi célú robotokba integrálják, amelyek például gyógyszereket juttatnának célzottan a test különböző pontjaira.

A kutatást az Egyesült Államok Hadserege is támogatta, így nem zárható ki, hogy az akkumulátort katonai célokra is felhasználják a jövőben. Az MIT kutatói további fejlesztéseket terveznek a technológia alkalmazása előtt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.