Hirdetés

Ez az 5 legidegesítőbb dolog a Windows 11-ben



|

A Windows 11 egy nagyon jó rendszer, de vannak benne olyan dolgok, amik elég idegesítőek. Minket ezek húznak fel a legjobban.

Hirdetés

Ha Windows 11-et használsz, valószínűleg te is találkoztál már teljesen érthetetlen dolgokkal a rendszerben, illetve olyan funkciókkal, ami a Windows korábbi verzióiban tökéletesen működött, de a 11-es változatból kimaradt. Vagy ha nem is maradt ki, teljesen máshogyan kell használni, mint eddig. A rossz hír az, hogy ezeknek a változtatásoknak a többsége tudatos, és a Microsoft azért döntött mellettük, mert a tömegek számára adott esetben a kevesebb lehet több is, ráadásul egyre kevesebb a "power user", a többiek egyszerűen csak használni szeretnék a rendszert anélkül, hogy bármit is állítgatni kelljen benne.

Összegyűjtöttük a rendszer öt - szerintünk - legidegesítőbb olyan tulajdonságát, amit a Microsoft még mindig nem változtatott meg.

Hirdetés

1. Még mindig buta a felugró menü

A Microsoft áttervezte a jobb egérgombbal előhívható helyi menüt, amely az Asztal felületen és a rendszerközeli alkalmazásokban (pl. Fájlkezelő) alapesetben egy kevesebb opciót tartalmazó formában jelenik meg, a másolás-kivágás-beillesztés, valamint az átnevezés, megosztás és törlés funkciók pedig nem szöveges formában, hanem ikonnal érhetők el. A klasszikus, régi menü is előhívható persze, de csak egy plusz egérkattintással. Az új menü formátuma dizájnban jól passzol a rendszerhez, de sokszor okoz kényelmetlenséget, ráadásul az alapműveletek ikonjai is túl kicsik, ami könnyen lassíthatja a munkát.

Tipp: szerencsére visszaállítható a korábbi verzió; Terminálban futtasd az alábbi parancsot, majd indítsd újra a számítógépet!

reg.exe add "HKCU\Software\Classes\CLSID\{86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}\InprocServer32" /f /ve

2. (Félig) indokolatlan hardverkövetelmények

A Windows 11-hez szükség van TPM-chipre, és a processzor sem lehet túlságosan régi - legalábbis hivatalosan, mert kerülőút azért van. A Microsoft ezeket a követelményeket a rendszerbiztonság érdekében kéri, ha szigorúan csak a teljesítményt nézzük, akár egy 10-12 évvel ezelőtti gép is vígan tudja futtatni a rendszert: 1 GHz-es processzor, 4 GB RAM és 64 GB tárhely már elegendő. A legnagyobb gond a Windows 11 hardverkövetelményével mégis az, hogy jövőre, amikor a Windows 10 terméktámogatása lejár, tömegeknek kell majd döntenie, hogy a veszélyes és elavult rendszernél maradnak, hardvert frissítenek vagy Linuxra váltanak.

3. Edge a központban

A Microsoft kicsit túltolja a dolgot, ha az Edge-ről van szó; rengeteg visszás dolgot lehetett hallani már vele kapcsolatban; többek között volt olyan időszak, amikor az Edge a Chrome letöltése és telepítése előtt "finoman" jelezte, hogy saját maga is van olyan jó, mint a Google szoftvere. A Windows ráadásul indulásnál eleve betölti az Edge-et a memóriába, hogy később gyorsabban induljon - a Microsoft alkalmazások pedig időnként akkor is Edge-ben nyitják meg a hivatkozásokat, ha amúgy az alapértelmezett böngészőt sikerült átállítanunk.

4. Az alapértelmezett alkalmazások megváltoztatása nehéz

Ezzel el is érkeztünk a következő ponthoz: az alapértelmezett szoftverek átállítására továbbra is van lehetőség, de sokkal nehézkesebb a dolog, mint korábban. A böngészőt például nemcsak egy, hanem több helyen is át kell állítani, ha nem szeretnénk, hogy "beragadjon".

5. Rosszul strukturált Start menü

Szinte hihetetlen, de a Start menü, ami a rendszer egyik legfontosabb központi eleme kellene, hogy legyen, még mindig nincs kellően átgondolva. A Microsoft azóta nem tudja, hogy mit kezdjen a rendelkezésre álló területtel, amióta váltott a Windows 7 klasszikus, csak a programokat tartalmazó felületéről. A Windows 11-ben a legnagyobb probléma az, hogy rengeteg a kihasználatlan felület, az ajánlásokat pedig hiába kapcsoljuk ki, azok helye teljesen nem tűnik el.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.