Hirdetés

Ennek a robotnak 40 évre van szüksége, hogy a fukusimai atomkatasztrófa helyszínén feltakarítsa a radioaktív hulladékot



|

Már három éve meg kellett volna kezdeni a munkálatokat, de csak most lettek készen a szükséges fejlesztések.

Hirdetés

13 évvel azután, hogy Japánt egy 9 es erősségű földrengés rázta meg, aminek következtében megsérült a fukisimai atomerőmű is. A földrengést követő napokban gyorsan kiderült, hogy a probléma tulajdonképpen kezelhetetlen. Három reaktorban teljes zónaolvadás történt, négy reaktorblokk pedig szerkezetileg károsodott.

Végül bekövetkezett az egyik legrosszabb lehetséges forgatókönyv. Az erőműből nagy mennyiségben kijutott radioaktív anyagok több tíz kilométeres távolságig szennyezték be a környezetet. Az esemény 7-es szintű besorolást kapott a Nemzetközi Nukleáris Eseményskálán (INES). Ez a minősítés csak a legsúlyosabb nukleáris baleseteknek jár. Fukusimán kívül ezt egyedül az 1986-os csernobili katasztrófa kapta csak meg korábban.

Bár az eset óta már visszatérhetett otthonaiba a lakosság nagy része, az erőmű közelében még mindig rengeteg a tennivaló. Egyes számítások szerint összesen mintegy 880 tonnányi sugárzó olvadt üzemanyag maradványt kellene mielőbb eltávolítani a környékről.

Hirdetés

Mi sem lenne alkalmasabb ennek a feladatnak az ellátására, mint egy robotizált gép. A projekthez szükséges fejlesztéseket a napokban mutatta be az erőmű üzemeltetéséért felelős vállalat, a Tokyo Electric Power Company (TEPCO). Az eszköz elkészítésével a Mitsubishi Heavy Industriest bízták meg, akik teleszkópos karokkal látták el a törmelék eltakarítására létrehozott gépet.

A lenti videón az látható, hogy a robot apránként végzi el a rábízott munkát, hiszen egyszerre mindösszesen 3 gramm anyagot képes felemelni, és biztonságosan elszállítani. Ebből kifolyólag igen hosszúra fog nyúlni a tervezett munka. Az előzetes számítások szerint aligha végez hamarabb a programozott gép 30-40 évnél.

Bár a szakértők egy része még ezt a kalkulációt is túl derűlátónak véli, azért idén októberben megkezdődnek a munkálatok, amit, ha egy ember végezne tanulmányai elvégzése után, a projekt befejeztével akár nyugdíjba is vonulhatna. Egyébként évek óta meg kellett volna már kezdeni a folyamatot, de megfelelő eszköz híján erre korábban nem volt lehetőség.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.