Hirdetés

Először kapott egy beteg titánból készült szívet



|

Az eszköz csak áthidaló megoldás, amíg nincs megfelelő szervdonor.

Hirdetés

A reformkor óta szinte a duplájára nőtt a várható élettartam, ami legnagyobb részben a különböző védőoltásoknak, gyógyszereknek, eljárásoknak és kezelési módoknak köszönhető. Ezek közül is talán a legjelentősebb fejlődés az implantológia (szervek, végtagok pótlása beültetéssel, átültetéssel) területén figyelhető meg.

Ha valakinek egy rendellenesség folytán a szíve olyan mértékben nem működik megfelelően, hogy azt más módon nem lehet megoldani, záros határidőn belül találni kell egy kevésbé szerencsés donort, akiét megkaphatja. Ha ez sokáig húzódik, átmeneti megoldásként kaphat a páciens egy műszívet, ami addig ellátja a létfontosságú feladatát a vérkeringésben, amíg nem találnak megfelelő szervdonort.

Ilyenek már léteznek egy jó ideje, de komoly hátulütőik, hogy túl nagyok és nem túl tartósak. Egy orvostechnológiai cég, a BiVACOR kifejlesztett egy titánból készült eszközt, ami az átlagosnál jóval tovább képes ellátni feladatát. Egy 58 éves amerikai páciens nemrégiben egy hetet élt titánszívvel a mellkasában, mielőtt megkapta az új szervet.

Hirdetés

A BiVACOR azzal a feltett szándékkal alkotta meg a nemesfémből készült implantátumot, hogy az a lehető legtovább biztonsággal helyettesítse az emberi szervezet motorját, amíg a sorra kerülésre és a donorra várni kell. Az első vélemények alapján a műszív akár edzés közben is képes ellátni a feladatát, és olyan kicsi, hogy a legtöbb ember mellkasába beépíthető, anyagának köszönhetően pedig minden korábbi megoldásnál masszívabb.

A fejlesztést már 10 éve elkezdték a BiVACOR-nál, és ez idő alatt számos állatkísérletnek vetették alá sikeresen. Az első emberi páciens végstádiumú szívelégtelenségben szenvedett, amikor beválasztották a kísérletbe. Az eszköz a teszt nyolc napján problémamentesen látta el feladatát, amikor is a beteg megkapta a szükséges donorszervet.

Az egyelőre még nem világos, hogy a titánból készült műszív mennyi ideig képes életben tartani a kezelt beteget, de az eddigi eredmények biztatóak. Az orvostechnológiai eszközöket gyártó BiVACOR laboratóriumában jelenleg is folyamatban van egy strapateszt, melynek során már negyedik éve működik egy titánszív megállás nélkül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.