Hirdetés

Elon Musk szerint 2026-ban kezdetét veheti a humanoid robotok forgalmazása



|

Szerinte egyszer majd 20 milliárd robotra lesz szükség világszerte, de nem a Tesla Optimusa az egyetlen fejlesztés a piacon.

Hirdetés

A héten jelentést adott ki a Tesla az Optimus néven futó projektjéről, melynek keretében humanoid robotot fejlesztenek széles körű alkalmazásra. A hasznosítás részben már el is indult, hiszen néhány gép már elkezdett az akkumulátorgyártás folyamatában autonóm módon részt venni az anyacég egyik üzemében.

A vállalatot vezető Musk X oldalán azt posztolta ki a minap, hogy 2026-ban elkezdenék a forgalmazást más cégek számára is, de mivel ő hírhedten hadilábon áll az időpontokkal, ezt érdemes fenntartásokkal kezelni. Az a kijelentése is vágyvezérelt lehet, hogy hamarosan 20 milliárdra lesz szükség ezekből világszerte, de ő eleve mind a 8 milliárd földlakóra számolt már eggyel.

Az igaz ugyan, hogy a Tesla hatalmas erőforrásokat fordított a fejlesztésre, de a korán bemutatott koncepció más piaci szereplőket is arra késztetett, hogy a tervezett idő előtt álljanak elő saját hasonló erőfeszítéseikkel.

Hirdetés

A Tesla által elindított folyamatról, mely végül más vállalatokat is arra késztetett, hogy előjöjjenek azzal, amijük van, általánosságban elmondható, hogy ennek a történetnek még csak az elején járunk, és jó eséllyel nem is a Tesla vezeti a sort.

Több cégnek is komoly érdekeltségei vannak ebben a még csak alakuló félben lévő ágazatban. Lehet olyan is köztük, amely nem fogja túlélni az idei vagy a jövő év borítékolható versenyét, és olyan is, amelyik csak ezután lép a színre. Jelenleg az alábbiak a Tesla nagy ellenfelei.

Agility

Az Agility korán kezdte a saját fejlesztéseit, és ennek eredményeként a vállalat jellegzetes kétlábú robotja, a Digit több lépést tett a kereskedelmi forgalomba hozatal felé vezető úton, mint bárki más a területen. A számos partner bevonásával végzett kísérleti projektek után a vállalat júniusban bejelentette, hogy humanoidja elsőként lépett túl a kezdeti fázison, bár lesz még bőven munka vele.

Apptronik

Az austini székhelyű cég már egy ideje dolgozik humanoidok fejlesztésén, a NASA-val kötött partnersége jóvoltából. Márciusban bejelentette, hogy raktári munkálatokra tervezett robotokat kezdett fejleszteni a Mercedes-Benzzel.

Boston Dynamics

A Boston Dynamics egyszerre nagy öregje és újonca az ágazatnak. Az eredeti hidraulikus Atlas még 2013-ban készült el, azonban áprilisban végleg lezárták a projektet, hogy egy nappal később egy elektromos változatot mutassanak be. Eddig csak egy 40 másodperces videó látott napvilágot a robotról működés közben. Akkor azt nyilatkozták, hogy a Hyundai jövőre elkezdi a tesztelni a robotokat gyáraiban.

Figure

A Figure még februárban jelentette be, jelentős összeget gyűjtött össze a támogatóktól, köztük a Microsofttól, az OpenAI-tól, az Amazontól, az Nvidiától és az Intel Capitaltól. Az év elején a vállalat bejelentette, hogy robotját a BMW egyik dél-karolinai gyárában fogják kipróbálni. A robotról készült videó hónap elején került bemutatásra.

Sanctuary AI

Áprilisban a Sanctuary AI bejelentette, hogy a Magna autóipari gyártóval kezdett egy kísérleti projektbe. A Phoenix a Sanctuary AI első humanoidja, amely két lábon jár. Egy korábbi modelljük már most is megvásárolható Kanadában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.