Hirdetés

Elon Musk kapituált Brazíliával szemben



|

Az X tulajdonosa végül mégis eleget tett a legfelsőbb bíró követeléseinek, ami miatt az országban blokkolták a platform elérését.

Hirdetés

Elon Musk az utóbbi években egyre gyakrabban keveredik politikai szereplők közé. Köztudottan jó viszonyt ápol a második ciklusáért induló Donald Trumppal, és általában kapva kap az alkalmon, ha kifejtheti a véleményét valamilyen közéleti téma kapcsán. Bár többnyire hazai terepen és az Egyesült Államokat érintő kérdésekben történik mindez, rendszeresen megnyilvánul más országok vezetőiről is.

A techmilliárdos két évvel ezelőtt, a brazil választások finisében egyértelműen letette a voksát Jair Bolsanaro mellett, ám az elnöknek nem sikerült újráznia. Luiz Ináció Lula da Silva nyerte a választást, de Musk birtokolta X-en szárnyra keltek a győzelme tisztaságát firtató összeesküvés-elméletek.

Egy hosszas jogi huzavona után a dél-amerikai ország legfelsőbb bírósága kimondta, hogy ezek a bejegyzések olyan mértékben alkalmasak a megtévesztésre, hogy veszélyeztetik a demokráciába vetett bizalmat. Az ítélet többek között kötelezte az X-et, hogy törölje a Bolsanaro bukásának jogszerűségét megkérdőjelező posztokat, és távolítsa el a hazugságot terjesztő fiókokat.

Hirdetés

Musk emiatt április óta harcban áll Alexandre de Moraes legfelsőbb bíróval. Augusztus közepén az X bezárta brazíliai irodáit, így a cégnek nem volt jogi képviselője az országban, ami azonban törvényi követelmény a vállalatok számára az ottani működéshez. Ezen felül a kiszabott tetemes bírságok kifizetésére is kötelezte az ítélet.

Sokáig úgy tűnt, hogy Musk, dacolva a bírósági döntéssel, kitart a vélt igaza mellett, de erre válaszul az óriási piaccal bíró országban az internet szolgáltatók országosan blokkolták a mikroblog elérését. Bár ezt a csatát egyértelműen elvesztette a dél-afrikai származású milliárdos, és engedni kényszerült, azonban maradt még egy dolog, amiben nem született egyezség: a vállalatnak nincs helyi jogi képviselője.

Papíron ennek eleget is tett az X Rachel de Oliveira Conceicao kinevezéssel, de a legfelsőbb bíróság szerint nem nyújtották be az ennek igazolásához szükséges megfelelő dokumentumokat. A vállalat öt nap haladékot kapott a hiányosság pótlására. Ha a dokumentum beérkezik, az végre rendezheti Brazília vitáját a népszerű platformmal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.