Hirdetés

Életre utaló jeleket azonosítottak a Vénusz légkörében



|

A mostani felfedezések a jövőbeli kutatások egyik fő célpontjává tehetik a bolygót.

Hirdetés

Bár a Vénusz felszínén uralkodó hőmérséklet elviselhetetlen (akár 450 Celsius-fok fölé is emelkedhet), mi több, a bolygó atmoszférája is mérgező, a minap a légkörében mégis olyan gázokat azonosítottak, amelyek egyszerű életformák jelenlétére utalhatnak - írja a The Guardian. Az eredményeket egy csillagászati konferencia keretein belül prezentálták a kutatók, akik arról számoltak be, hogy foszfint és ammóniát azonosítottak a planétán.

Utóbbi gázokat bizonyos bioszignatúráknak nevezzük, vagyis olyan anyagoknak, amelyek az életre utalhatnak, hiszen a Föld légkörében is nagy mennyiségben fordulnak elő - többnyire az élőlények és az ipar bocsátja ki őket. Ehhez kapcsolódóan a tudomány jelenleg nem ismer olyan geológiai vagy légköri folyamatokat, amelyek az ilyen jellegű gázok jelenlétére adnának magyarázatot.

Hirdetés

A kutatók kitértek továbbá arra, hogy a bolygónak egykoron lehetett egy némileg mérsékeltebb, nedves korszaka, amikor kialakulhatott rajta az élet. Ezek alapján elképzelhető, hogy a későbbi felmelegedéshez alkalmazkodva néhány organizmus a légkörben maradt, ezáltal máig detektálható. Az elmélet magyarázatot adhat a Vénuszon azonosított foszfin jelenlétére, hiszen azt a Földön az oxigénszegény környezetben élő mikrobák bocsátják ki.

Bár a felfedezések kifejezetten izgalmasak, a Vénuszon azonosított gázok önmagukban még nem jelentenek elegendő bizonyítékot a Földön kívüli életre. A tudósok szerint az is elképzelhető, hogy a bolygó légkörében azonosított gázok egy teljesen ismeretlen kémiai folyamat eredményeként kerültek oda.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.