Hirdetés

Egy új tanulmány szerint az internet ugyanolyan jót tehet a mentális egészségünknek, mint egy séta a szabadban



|

Meglepő eredményekre világított rá egy friss, az internet mentális jólétre gyakorolt hatását vizsgáló kutatás.

Hirdetés

Okkal gondolhatnánk, hogy az online térben töltött idő nem éppen az öngondoskodást, illetve mentális egészségünk javítását szolgálja. Ezt cáfolja egy nemrégiben végzett kutatás, amely arra világított rá, hogy az internethasználat és az internethozzáférés növelheti a boldogságot, összességében pozitív hatást gyakorolhat jóllétünkre.

A kutatók vizsgálataik eredményeit a Technology, Mind, and Behavior című folyóiratban publikálták, ahol arról számoltak be, hogy azok a résztvevők, akik rendelkeztek internethozzáféréssel, 8 százalékkal magasabb pontszámot értek el a jóllétre irányuló méréseken azokkal szemben, akiknek nem volt aktív internethozzáférésük. A hatásokat egy a természetben tett sétával és annak minden előnyével hozták párhuzamba.

Hirdetés

A tanulmány nyolc különböző faktort vett számításba: az élettel való elégedettséget, a mindennapi negatív és pozitív élményeket, a szociális jóllétet (két mérőszámmal), a fizikai jóllétet, a közösségi jóllétet és a célmeghatározással kapcsolatos tapasztalatokat. Az elemzések során az adatok 15 évre - a 2006. és 2021. közötti időszakra - és 168 ország több mint 2,4 millió lakosára terjedtek ki, tehát az eredményekre globálisabb perspektívából érdemes tekinteni.

Azzal kapcsolatban, hogy a netezés hogyan gyakorol pozitív hatást a mentális egészségünkre és jóllétünkre, jelen kutatásban nem adtak pontos választ a kutatók. A témában született hasonló vizsgálatok a közösségi élményt, a serdülők körében az összetartozás érzését, míg az idősebb felnőttek körében a depresszió csökkentését említették számottevő tényezőkként.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.